Uz sve dužno poštovanje lika i dela Jovana Matića i njegovog Del Arno Benda, koji je sledeći nastupao, jednostavno nisam hteo da kvarim utisak lebdenja nakon nastupa Alpha Blondy. Napustio sam poprište glavne scene, da sijam u niškoj posleponoćnoj vreloj noći, kao svitac bez fenjera.


Piše: Nebojša Cvetković


 

Dugi niz godina unazad Nišvil je događaj koji se neizostavno mora posetiti u ovo doba godine. Festival sa već formiranim indentitetom najboljeg regionalnog festivala posvećenog istinskim muzičkim sladokuscima, prepoznat u svetu, o kojem BBC i The Guardian imaju samo reči hvale, ove godine je značajno finansijki uskraćen od strane Ministarstva kulture i NIS-a koji je otkazao sponzorstvo.

Nišvil – nezaobilazna stanica umetnosti

Uprkos problemima, Nišvil je za još jedan pedalj podigao lestvicu, obogativši svoju ponudu pozorišnim, filmskim, stripoviskim i oldtajmerskim sadržajem. Pored promocije novog broja časopisa za kulturu i umetnost KOD 21, u kojem je i moja malenkost učestvovala sa dva teksta, te slikarsko-vajarske kolonije kojoj se ove godine pridružilo dvadeset vizuelnih umetnika, ovaj neverovatni konglomerat koji spiritualno povezuje zajednička nit – muzika, omogućio je Nišvillu da definitivno postane nezaobilazna stanica umetnosti i prava brana sveprisutnom neukusu iako je ove godine zbog vremenskih neprilika trajao jedan dan kraće.

Na samom festivalu bilo je puno nagrada, plaketa, proglašenja počasne građanke Niša i zasluženih salvi zvižduka za prisutne političare. Sve ono što čini ovaj festival unikatnim. Nemoguće je dotaći sve njegove aspekte, te ću se ovaj put skoncentrisati na ono što je na mene ostavilo najači utisak.

Dakle, po mom skromnom, odmah da budem jasan – krajnje subjektivnom mišljenju, kada su se (kao) utisci slegli, od trodnevnog sadržaja onaj u petak je potpisniku ovih redova bio najupečatljiviji.

Nišvil Al Foster

Al Foster i strast za bubnjevima

Naime, te večeri na glavnoj Earth & Sky sceni nanizala su se tri zapažena koncerta, jedan za drugim, i u svojim različitim muzičkim formama ostavili prisutne bez daha.

Najpre Al Foster Quintet. Ovaj virtuoz je, kao omiljeni bubnjar Majlsa Dejvisa, opravdao sva očekivanja niške publike. U postavi koju su činili i alt saksofonista Mike DiRubbo, trubač Freddie Hendrix, pijanista Adam Birnbaum i kontrabasista Doug Weiss odali su počast jednom od najuticajnijih džez predstavnika – Čarliju Parkeru.

Iako u poodmaklim godinama, Al sa podjednakim uspehom drži ritam svakoj melodiji ili solo deonicama članovima kvinteta. Podjednako je maštovit i kada su u pitanju ukrasi, solaže i totalno neočekivana bogaćenja zvuka. Toliko je to bila živopisna interprentacija da je postajala maltene opipljiva. Broj jedan u svetu na mom najomiljenijem instrumentu – bubnjevima nanovo je rasplamsao moju strast za ovim muzičkim instrumentom.

Nik West ekscentrična basistkinja, za koju je Dave Stewart rekao da je ,,ženski Lenny Kravitz”, podigla je veći deo publike svojim funk ritmovima. Iako jako mlada, Nik je već poznata po svojim jedinstvenim nastupima i harizmatičnoj ličnosti, a svoj prvi nastup u Srbiji potpomognut sjajnim pratećim bendom i njihovoj izvođačkoj perfekciji, preciznom konceptu, tačno sprovedenom do kraja, ovekovečila je odličnom atmosferom. Nizale su se numere poput ,,My relationship”, ,,Bottom of the bottle” i ,,Forbidden Fruit”, kao i obrada hita AC/DC-a, Back in Black… Nik je publici na Tvrđavi na kraju poručila da veruju u svoje snove i da nikada ne odustaju.

Nišvil Nik West

 

Alpha Blondy – solarni rege uragan

A onda solarni uragan u obliku Alpfa Blondy, čiji je nastup na kraju delovao nestvarno fascinanto i za koji već sada odgovorno tvrdim da je moj lični favorit za koncert godine. Samotraženje u svetu koji je ostao bez iluzija i velikih priča, s eruptivnom snagom pacifističkih stihova, inventivnošću i zaigranošću kompletnog pratećeg benda koji u svom poimanju regea fuzioniše sve poznate muzičke pravce. Briljantno izvođenje neobično motivisanog Alpha Blondy, uz podršku zaista impresivnog ansambla, bio je pravi praznik i za uši i za oči.

Imponzantan zvuk saksofona i ostalih duvačkih instrumenata, ritam sekcija koja je sve vreme upumpavala energiju, prašteća gitara, kao i zanosni prateći ženski vokali, bili su sjajna baza moćnom vokalu Alpha Blondy.

nišvil alpha blondy

Komunikacija sa univerzumom

Nedvosmisleno jasni stavovi protiv aparthejda i galopirajuće prisutnog evropskog fašizma, beskrupolozno levičarsko propovedanje protiv liberalnog kapitalizma i zatucajućeg uticaja religija ostvaruju direktnu komunikaciju sa univerzumom gde se galaksije sudaraju, sužavaju, uvećavaju i raspršuju bilijarde čestica od kojih smo svi sazdani i zbog čega su solarni zvuci ove muzike dodirivali bića prisutnih u čijoj egzaltiranosti se osećala opipljiva doza prepoznavanja i pripadnosti.

Uz sve dužno poštovanje lika i dela Jovana Matića i njegovog Del Arno Benda, koji je sledeći nastupao, jednostavno nisam hteo da kvarim utisak lebdenja nakon nastupa Alpha Blondy. Napustio sam poprište glavne scene, da sijam u niškoj posleponoćnoj vreloj noći, kao svitac bez fenjera.

Nesvakidašnje spiritalno iskustvo koje je pružilo na trenutak utisak da je sloboda moguća. Nišvill forever.