U petak, 7. aprila, u niškom klubu Feedback imaćete priliku da vidite jedan od najboljih domaćih bendova koji se bavi irskim zvukom. Sviraće numere sa sva tri svoja albuma, obrade irskih tradicionala, kao i pesme benda The Pogues. Premijerno će predstaviti i neke od pesama sa novog albuma čiji se izlazak očekuje uskoro.


 

Uvek nekako u ovo vreme, krajem zime, pada mi na pamet da kupus sa slaninom uz pivo nije isključivo srpski izum. Koliko god da je teško ljubitelje Guče ubediti u to, još je teže uveriti južnosrbijance da postoji narod koji koristi manje padeža od njih. Samo dva.

     E pa braćo moja napaćena, naredni vikend je sjajna prilika da se na jednom od brojnih dešavanja povodom proslave Dana svetog Patrika, kojeg Irci širom sveta slave kao svog zaštitinika, sami uverite u to.

Irish Stew of Sindidun, po ugledu na genijalne The Pogues

     Broj manifestacija posvećenih Danu svetog Patrika navodi na zaključak da u Srbiji postoje istinska fascinacija i ljubav prema Ircima i keltskoj kulturi. Pored najveće – Belgrade Irish festivala, koji traje od 6 do 22. marta – tu su i brojne žurke u svim klubovima, gde tradicionalno sviraju i svih pet srpskih (čitaj beogradskih) bendova, koliko ih je u ovom trenutku zaraženo keltskim muzičkim virusom, čemu su ponajviše doprineli “The Dubliners”, “The Chieftains”, “The Flogging Molly” i meni omiljen folk-pank-rok sastav The Pogues sa legendarnim Shan MacGowan-om.

     Svakako najpoznatiji i najstariji po bitisanju na domaćoj muzičkoj sceni su Ortodox celts, ali ovaj put nije o njima reč, već o manje poznatom, ali ništa manje kvalitetnom sastavu Irish Stew of Sindidun, koji iza sebe ima tri studijska albuma.

     Irish Stew of Sindidun je mladi bend koji svira irsku muziku, ali akcenat stavlja na autorske pesme. Grupa je nastala 2003. godine s namerom članova benda da sviraju tradicionalne irske melodije, ali su ubrzo počeli da prave brže pank-rok pesme, po ugledu na genijalne The Pogues.

     To je privuklo brojnu publiku koja je počela da dolazi na njihove koncerte, a o popularnosti Irish Stew of Sindidun govori i veliki broj pregleda njihovih pesama na YouToube.

     Irish Stew of Sindidun su se za proteklih 14 godina profilisali kao jedna od najkvalitetnijih domaćih koncertnih atrakcija, a njihovi nastupi, pogotovo za Dan svetog Patrika, spadaju u muzičke događaje koji se ne propuštaju. Mada su se od samog početka zvukom i stilom usmerili prema irskoj i keltskoj muzici, kroz tri albuma stvorili su i vlastiti autorski rukopis, koji je rezultirao hitovima poput “Take me high”, “Lady of new tomorrow”, “Ditch”, “Heavier than sin”, ”Puzzle of Life”…

Dogovor u Shamrock pabu

     Bez brige, ako i propustite Dan svetog Patrika 17 marta, prilika da vidite jedan od najboljih domaćih bendova koji se bavi irskim zvukom i da čujete ono najbolje iz njihove dosadašnje karijere pružiće se u petak, 7. aprila, kada će održati koncert u niškom klubu Feedback. Sviraće numere sa sva tri prethodna albuma, uz nezaobilazne obrade irskih tradicionala, kao i pesme benda The Pogues.

     Takođe, beogradski “irci” će premijerno predstaviti i neke od pesama sa novog albuma čiji se izlazak očekuje uskoro.

     A mi se vidimo u petak u vranjskom Shamrock pabu da proslavimo dan Svetog Patrika uz pivo i da se dogovorimo za odlazak na koncert Irish Stew of Sindidun u Nišu.

Nebojša Cvetković