Književnik i autor portala VranjeNET Zoran S. Nikolić dobitnik je nagrade “Vodič za život”, koju istoimeni magazin dodeljuje za najbolji urbani narativ objavljen od marta 2016. do marta 2017.


 

Zoran S. Nikolić je nagradu dobio za roman “Smrt za poneti” koji je prošle godine objavila Laguna. Urednik ove izdavačke kuće i prvi laureat Igor Marojević za VranjeNET kaže da je zadovoljan što su njegove “Beograđanke” sada u društvu novonagrađenog romana “Smrt za poneti” Zorana S. Nikolića.

     – Urbani narativ trebalo bi, osim da bude smešten u gradski ambijent, da je napisan u duhu vremena i da se bavi njegovim važnim oznakama, bilo da radnju smešta u sadašnjost ili u istoriografsku fikciju. Već naslov “Smrt za poneti” implicira da u srodnom duhu piše i Zoran S. Nikolić, a pošto je posredi jedan od meni dražih romana koje sam uredio, i s te strane sam zadovoljan odlukom žirija – kazao je Marojević.

     Zoran S. Nikolić Smrt za poneti VranjeZoran S. Nikolić, pak, ovako komentariše odluku žirija magazina “Vodič za život”:

     – Ono što sam zaključio jeste da je ovo jedna od retkih književnih nagrada koja još uvek nije zagađena, te se nadam da joj neću okrnjiti ugled. Takođe, imponuje određenje da se dodeljuje za “najbolji urbani narativ”. Ukratko, slažem se sa tim da “Smrt za poneti” postane priručnik ili “Vodič za život”, što bi moglo biti, čini mi se, i podnaslov u knjizi – kaže Nikolić.

     Prema rečima kritike, “Smrt za poneti” je roman u kojem glavni junak Janko pokušava ono što svima deluje nemoguće – da pobedi strašnu kosačicu ljudskih života ili da bar značajno odloži njenu posetu. Pošto je u svom opsesivnom bavljenju njome za pola veka svog života upoznao mnoge, a možda ih i povredio kopanjem po njihovoj intimi, on ne smišlja samo strategiju za odbranu od smrti nego i za fizičku, najbolniju i potencijalno najopasniju – odbranu od bližnjih.

     “Smrt za poneti” Zorana S. Nikolića je knjiga koja ubedljivo potvrđuje da o ovoj večnoj i tako krupnoj temi nije sve rečeno.

Z. R.