Potpredsednik GrO SNS i član Nadzornog odbora Simpa rekao je da ne zna za podatak da je ova kompanija prošle godine napravila gubitak od 53 miliona evra.

Na konferenciji za novinare na kojoj je GrO SNS predstavio svoj Savet za ekonomiju, Goran Nikolić je prokomentarisao finansijske izveštaje koje je nedavno objavila Agencija za privredne registre, prema kojima je gubitak Simpa u prošloj godini iznosio 53 miliona evra.

– Iskren da budem, nisam siguran u tačnost tog podatka, odnosno ja tim podatkom ne baratam – objasnio je Nikolić, ne navodeći cifre kojima raspolaže.

On je, međutim, istakao da je 2014. bila jedna od najgorih godina u istoriji postojanja vranjanske fabrike nameštaja.

– Slobodno može da se kaže da Simpo prošle godine nije radio – rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, od početka ove godine Vlada i Ministarstvo privrede uspeli su da stabilizuju Simpo i pokrenu proizvodnju. Član Nadzornog odbora Simpa je naveo da je socijalni program za 1.600 radnika u velikoj meri smanjio troškove poslovanja, te da je akcenat stavljen na osnovnu delatnost – proizvodnju nameštaja.

Nikolić je rekao da je oktobar deseti mesec kako fabrika radi u kontinuitetu i da se zarade manje-više isplaćuju redovno. On smatra da problema još uvek ima, ali da nadu u budućnost daje to što Simpo ima ugovorene poslove, kao što je opremanje hotela Hilton u Crnoj Gori u vrednosti od 4,5 miliona evra.

– Najbitnija je promena koncepta. Više se ne proizvodi za magacine, već za poznatog kupca, a materijali se nabavljaju po tržišnim cenama, bez ugrađivanja posrednika. Sada će biti sagledano poslovanje u poslednjih devet meseci, i ja se nadam da će ta analiza pokazati da je Simpo na pozitivnoj nuli – kazao je Nikolić.

Z. R.