Američka basistkinja i pevačica Nick West nastupiće ove godine sa svojim bendom na Nišville jazz festivalu. Ova umetnica nastavlja stazom koju je trasirao pokojni Prince.


 

Usvojoj relativno kratkoj profesionalnoj biografiji (tek joj je 25 godina) Nick West već ima niz saradnji, bilo u studiju ili na koncertima, sa veoma respektabilnim imenima svetske scene kao što su Prince i Dave Stewart (Euritmics), basista Marcus Miller i sedmostruki dobitnik Grammy nagrade, gitarista John Mayer.

     Ona se pojavljivala u popularnom muzičko-komičnom serijalu „Glee“ (FOX) a bila je i specijalni gost u poslednjem „Američkom idolu“.

     Nick West je sve samo ne „još jedno lepo lice na muzičkoj sceni“. U poznatom muzičkom magazinu „Bilboard“ Alex Henderson je napisao da je ona „jedan od retkih umetnika 21. veka kojem ne nedostaju ni muzičke ideje ni virtuozitet“.

     Uzori Nick West još od samih početaka bili su funk velikani Larry Graham, Louis Johnson (Brothers Johnson), Marcus Miller…

     Njeno muzičko putovanje krenulo je iz rodnog Feniksa u Arizoni gde je njen otac, inače muzičar, počeo da je podučava osnovama ritam gitare kada joj je bilo 13 godina. Odrastanje u domu ispunjenom muzikom i kreativnošću, logično je rezultiralo formiranjem porodičnog benda u kojem su bile još četiri sestre (klavir, bubnjevi, violina i gitara), i stariji brat – a sa nekima od njih Nick West i danas nastupa i snima.

     Presudni trenutak za njenu muzičku karijeru dogodio se kada je kao srednjoškolka odlučila da sa gitare pređe na bas i to zbog snimka “You Wanna Be Startin Somethin’“ Majkla Džeksona.

     Muzika nije bila jedina sfera njenog interesovanja. Bavila se manekenstvom, u srednjoj školi je bila odlikaš (i danas ima svoj blog posvećen ljubavi prema matematici) i juniorska rekorderka Arizone u atletici. Ipak, odlučila se za muzičku karijeru – na žalost mnogih univerziteta koji su joj nudili stipendiju kako zbog intelektualnih, tako i sportskih sposobnosti.

Steven Tyler fan Nick West

     Iako je otac podučavao i pevanju, Nick je sebe pre svega doživljavala kao basistkinju, čak je planirano da njen debi album „Just in the Nik of Time” bude kompletno instrumentalan, ali je producent insistirao da na albumu bude i njen vokal – a tu ideju je zdušno podržao i Dave Stewart koji je bio u susednom studiju.

     I ne samo to –Stewart je u više navrata pozivao Nick West da mu se priključi u nekim od njegovih projekata – i kao basistkinja i kao pevačica. Kada je čuo njenu obradu “Back in Black” (AC/DC) jedan od njenih fanova je postao i pevač Steven Tyler (Aerosmith).

     – Osetio sam energiju te devojke već prvi put kada sam bio u istoj prostoriji sa njom. Znao sam da je nešto specijalno već i na osnovu njene frizure – rekao je tada Tyler.

     Nick West je i zaštitno lice nove linije bas gitara slavne kompanije “Dimension Bass”, kao i bas pojačala “Black Beauty” kompanije SWR. Fotografiju koja promoviše taj proizvod – odabrao je lično Marcus Miller.

     Uz sve to, Nick West je i osmislila kampanju “Queens of strings” koja pronalazi i pomaže muzičku edukaciju talentovanih devojaka.