Kompanija Nectar, lider u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova u Srbiji i u regionu, ove godine u Vladičinom Hanu, pored postojećih 45 hektara, zasadiće još 20 hektara organskim jabukama. Ovogodišnji prinos iznosiće do kraja godine oko 400 tona, a kada u naredne dve godine bude pokriveno svih 114 hektara organskim zasadima, očekuje se da prinos dostigne i do 4.000 tona najboljih sorti organske jabuke


Organske jabuke sa naših plantaža u Vladičinom Hanu najviše se koriste u proizvodnji Life 100% sokova koji su među prvima od Privredne komore Srbije dobili žig “čuvarkuća”, kao i dečije hrane Frutek. Ovako zaokružen sistem proizvodnje od domaće kvalitetne sirovine do finalnog proizvoda omogućava da dodata vrednost ostane u Srbiji, a Nectar je među prvima dobio žig za preko 15 svojih proizvoda.

Ovo je samo još jedan veliki korak u dugogodišnjem opredeljenju kompanije da proizvodi zdrave proizvode sa dodatom vrednošću za svoje potrošače u Srbiji i širom sveta. Verujemo da će ovo uticati ne samo na razvoj organske proizvodnje u Srbiji, već i na razvoj ovog važnog dela naše zemlje – istakla je Mina Tadić, direktorka korporativnih komunikacija Nectar grupe.

U naredne četiri godine biće uloženo 500 hiljada evra

U opremu i sadnice uloženo je do sada 200 hiljada evra, a u naredne četiri godine biće investirano ukupno 500 hiljada evra. Cilj kompanije Nectar je da podstakne mlade poljoprivednike da se vrate na selo, da pomognu farmerima tako što će imati siguran otkup u Vladičinom Hanu i okolini, gde se nalazi i Nectarova najveća fabrika za preradu voća i povrća u regionu.

Ovim povodom, prilikom posete organskim plantažama, u ime regionalne Privredne komore Leskovac direktor Goran Jović izjavio je da je kompanija Nectar sarađuje sa više od 500 farmera samo na području Vladičinog Hana, Leskovca, Crne Trave, Medveđe i Lebana, a brojnim kooperantskim odnosima sa manjim proizvođačima i direktno omogućava zapošljavanje velikog broja ljudi i potpomaže razvoj voćarstva i celokupne privrede juga Srbije.

– Kompanija Nectar je jedna od prvih kompanija koja je dobila žig “čuvarkuća”. Veoma je važno da se sve kompanije sa područja juga Srbije uključe u ovu akciju jer će korist takve podrške za privredu Srbije, ali i sve građane, biti zaista velika – izjavio je Jović.

Za zdravo odrastanje najmlađih

Od prve ovogodišnje berbe organskih jabuka, Nectar je sa Opštinom Vladičin Han organizovao da đaci prvaci u svim osnovnim školama u ovoj opštini dobiju na pokon zdravu užinu – organske jabuke. Tim povodom, predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović istakao je da se “Opština trudi da podrži, ali i preduzme aktivnosti koje će doprineti razvoju lokalne zajednice i zdravom odrastanju naših najmlađih, a sa Nectarom se razumemo u tim naporima od prvog dana”.

O kompaniji Nectar

Za 20 godina kompanija Nectar je ostvarila preko milijardu evra bruto dodate vrednosti u Srbiji, podržala 5.500 radnih mesta u sistemu vrednosti, izgradila preko 30 brendova i apsolutni je lider sa 22 procenta tržišnog učešća na regionalnom tržištu sokova. Nectar veruje da je formula uspeha: biti kompanija koja neguje porodične vrednosti i NIJE SVEJEDNO filozofiju poslovanja.

Nectar je od svog osnivanja 1998. godine do danas sa istom vlasničkom strukturom – 100 odsto u vlasništvu porodice Radun. Nectar posluje u celom regionu, ima šest fabrika u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Sloveniji, a u sastavu Nectar grupe posluju, osim Nectara, i Heba i Fructal.

O autoru

odgovorni urednik

Novinar 20 godina. Radio za Vranjske, OK radio, Ekonomist, Naše, TV Avalu, Press, ANEM. Njegove radove objavljivali su BIRN, Vreme, Novi magazin, Danas, Politika, RTS, E-novine... Dobitnik nagrade NUNS za istraživačko novinarstvo za 2010. i 2011.