Deset autora su ovogodišnjim ostvarenjima bez zadrške ogolili svakodnevnicu i dali viđenje sveta bez medijske magle. Njihove pesme su mikrostrukture u kojima se sadašnji svet ogleda u svim svojim socijalnim, mentalnim i emocionalnim provalijama.


 

Kao i dugi niz godina unazad, rokenrol je i ove 2016. igrao ulogu odanog ogledala koje je odražavalo naše emocionalne opsesije nalik na onu scenu iz Čarobnjaka iz Oza kada Doroti i njeni pratioci na kraju stignu do Oza.

     Čarobnjak je ona moćna, preteća prilika koja ih plaši sve dok mu mali pas Toto mirno ne priđe i povuče ogrtač da bi otkrio jedn og starca nagnutog nad polugama kojima upravlja ogromnom prikazom čarobnjaka. Emocionalne fiksacije su upravo takve – ako ih vidite jasno, bez straha, onakvim kakve zaista jesu, tada im oduzimate snagu. One vas više ne kontrolišu. I odjednom, zbunjenost lagano počinje da se pretvara u jasnoću.

Čuvari plamena slobode

     Deset dole nabrojanih autora su svojim ovogodišnjim ostvarenjima bez zadrške ogolili svoju svakodnevnicu i dali viđenje sveta bez medijske magle. Njihove pesme su mikrostrukture u kojima se sadašnji svet ogleda u svim svojim socijalnim, mentalnim i emocionalnim provalijama. Nedokučiv ljudski život, krhka osećajnost, duše na vetrometini, (anti)heroji uokvireni u ram pesama koje nas podstiču da nađemo sebe, kroz odraze onih koji su imali petlju da nam šeretski namignu.

     Dovoljno da one koji razumeju tu frekvenciju ohrabri i inspiriše da pređu liniju horizonta iza koje bivstvuju čuvari plamena slobode i raširenih ruku čekaju upravo tebe sa jednostavnim dobroćudnim pitanjem: a gde si ti do sada?

Kralj Čačka – Zemlja snova

Alejandro Escovedo – Burn something beautiful

The Warm Inventions – Until the Hunter

Radiohead – A Moon shaped pool

Nick Cave – Skeleton tree

Leonard Cohen – You Want it Darker

Dinosaour Jr – Give a Glimpse of What Yer Not

Teenage Fanclub – Here

Howe Gelb – Future Standards

Neko Case, k.d. lang, and Laura Veirs

Nebojša Cvetković