Manifestacija Muzeji za 10, peti put po redu, održava se u Vranju od 13-19. maja 2019. i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja


 

Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija priprema brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga i koncerata.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije”, a fokus je na novoj ulozi muzeja kao aktivnih učesnika u lokalnim zajednicama. Muzeji, nekada statične institucije, redefinišu svoju ulogu, kako bi postali interaktivniji, još više okrenuti ka publici i zajednici, fleksibilniji i dinamičniji.

Pod pokroviteljstom Ministarstva kulture

Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.

Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja 2019.

Ulaz je besplatan.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Program Muzeja za 10 u Vranju