Povodom obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja, od 9. do 15. novembra u Vranju će, kao i u gradovima širom Srbije, šesti put za redom biti održana manifestacija Muzej za 10


Vranjanci će imati priliku da vide dve nove izložbe. U ponedeljak, 9. novembra, u 13 sati u Galeriji Narodnog muzeja dr Aleksandar Bulatović, naučni saradnik Arheološkog instituta iz Beograda otvoriće izložbu pod nazivom Vinčanska žena – boginja majka mit, autorke Tatjane Trajković Filipović, arheologa kustosa Narodnog muzeja iz Niša.

Vinčanska žena

Pored velikog broja figurina koje se mogu videti na jednom mestu, što je izuzetna retkost, značaj ove postavke ogleda se i u tome što se izložbenim materijalom po prvi put prostor donjeg toka Južne Morave tretira kao jedinstven kulturni prostor. Кatalog izloženih antropomorfnih figurina, odnosno publikacija “Poznoneolitska i ranoeneolitska figuralna plastika iz severne oblasti centralnog Balkana”, zainteresovanim posetiocima pružiće mogućnost da se upoznaju sa stilskim i umetničkim karakteristikama plastike kroz nekoliko hronoloških faza po kojima je prepoznatljiva vinčanska kultura.

Istog dana biće otvorena i izložba brojnih umetnika pod nazivom ”Nove akvizicije Narodnog muzeja Vranje 2015-2019”, u okviru koje će biti predstavljen veliki broj radova otkupljenih uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Novo ruho Borine kuće

U Maloj sali Galerije Narodnog muzeja posetioci će moći da pogledaju i izložbu dečijih radova povodom obeležavanja 50 godina postojanja i rada Osnovne škole “Vule Antić” u Vranju, otvorenu 25. oktobra ove godine.

Vranjanci će moći da vide i novo ruho Muzej kuće Bore Stankovića, koja je otvorena za posetioce 30. januara ove godine, povodom Dana Vranja, u okviru programa obeležavanja 142. godišnjice oslobođenja od Turaka, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Svi programi su besplatni, a zbog opasnosti od korona virusa, organizatori podsećaju posetioce da poštuju zaštitine mere, odnosno da nose maske, dezinfikuju ruke na ulazu i drže odstojanje od najmanje dva metra.