Jubilarna 50. Borina nedelja biće održana uz finansijsku podršku Grada Vranja, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Javnosti su se obratili gradska većnica za kulturu Nela Dimitrijević i prvi čovek Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović, rekavši da će uskoro biti pronađeno trajno rešenje za dugogodišnje međusobne sporove.

– Grad će finansijski i logistički stati iza Borine nedelje koju oganizuje Književna zajednica. Zbog značaja manifestacije koja traje pola veka, u trenutku kada se navršava 140 godina od rođenja Borisava Stankovića, sve dileme i problemi će ostati po strani. Imali smo niz sastanaka, kojih će biti i narednih dana, i uverena sam da ćemo doći do zajedničkog rešenja i da će ovogodišnja Borina nedelja biti reprezentativna u svakom pogledu – kazala je Dimitrijević.

Mihailović je naveo da su uloženi značajni napori da se u godini velikih jubileja Borina nedelja ipak organizuje u Vranju, kako to priliči i kako to Vranjanci i kulturna javnost Srbije zaslužuju.

– Hoću da verujem u ovo što je gospođa Dimitrijević rekla, i nadam se da će konačno biti stavljena tačka na sve dosadašnje nesporazume, koji su bili na sramotu grada i srpske kulture. Ne samo da nas na to obavezuje Bora i veličina njegovog dela, već i buduće generacije – rekao je Mihailović.

Sukob između Grada i Cere Mihailovića, koji traje već nekoliko godina, započet je zbog finansijskih izveštaja koje je lokalnoj samoupravi podnosila Književna zajednica. Protekli period obeležili su i brojni sudski sporovi koje su pokretale obe strane.

Jednom od presuda Gradu je zabranjeno da organizuje Borinu nedelju i Justinove blagovesti, kao i da raspisuje konkurs i dodeljuje nagradu “Borisav Stanković”, dok je drugom naloženo Mihajloviću da iseli Književnu zajednicu iz Pribojčićeve kuće, koja je u vlasništvu Grada.

Z. R.