Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je za posetioce rekonstruisanu Muzej-kuću Bore Stankovića


 

Kako je rečeno u prisustvu brojnih zvanica, u obnovu rodne kuće slavnog vranjskog pisca uloženo je blizu pet miliona dinara, a sredstva je obezbedilo Ministartsvo kulture u okviru projekta “Gradovi u fokusu”. Novac za zamenu krova obezbedila je lokalna samouprava, što je doprinelo da se autentičan izgled zdanja očuva u potpunosti.

Restauratorsko-konzervatorski poslovi urađeni su u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Niša.

– Sređivanje predačke kuće nikada nema samo praktičnu svrhu i razloge. Obnova Muzej-kuće Bore Stankovića je ulaganje u nas same, obnova prošlih i budućih, prisutnih i odsutnih. Njen nov život, njena obnovljena postavka okuplja pod jedan krov naše prethodnike, nas savremenike i one koji dolaze, zbližava nas i štiti. Zato čitajmo Boru, vraćajmo mu se nanovo, dodajmo sokove njegovih “starih dana” našim danima – rekao je ministar Vukosavljević, obećavši da će Ministarstvo u narednom periodu pomoći u obnavljanju kulturne infrastrukture u Vranju.

Ministar Vukosavljević

U planu rekonstrukcija Pribojćićeve kuće i Baba Zlatine

Na svečanosti je rečeno da je Muzej-kuća Bore Stankovića prvi put otvorena za posetioce 1967. godine i da je sada renovirana prvi put posle pola veka. Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković ocenio je da je rodnoj kući Bore Stankovića vraćen puni sjaj.

– Namera lokalne vlasti je i obnova Pribojčićeve kuće, smeštene u neposrednoj blizini Borine, što će činiti prepoznatljivu celinu. U znak zahvalnosti prema najpoznatijem Vranjancu, gradsko rukovodstvo planira da uradi i rekonstrukciju Baba Zlatine ulice – kazao je gradonačelnik Milenković.

Inače, ministar Vukosavljević je tokom današnje posete Vranju obišao rodnu kuću Justina Popovića i Pašin konak.