Vranje – Zvanični portal grada objavio je rezultate konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja. Tročlana Komisija, sastavljena od predstavnika lokalne samouprave, UNS-a i NUNS-a, procenila je da više od polovine novca zaslužuje Radio-televizija Vranje, a tu odluku potvrdilo je Gradsko veće.

Od ukupno 18,05 miliona dinara, koliko je budžetom grada za 2016. godinu predviđeno za finansiranje medija, Radio-televizija Vranje će za realizaciju dva projekta (radijski “Vaš radio – u ritmu grada” i televizijski “Najbolji interes je javni interes”) dobiti ukupno 9,37 miliona.

Tome valja dodati i podatak da su odobrena i dva manja projekta koja će se od strane privatnih produkcijskih kuća takođe realizovati na Radio-televiziji Vranje, gde spada i Agencija Astoria plus Gorana Spasića (autor emisije “Oko juga”) sa odobrenih 326.090 dinara za sadržaj pod nazivom “Zajedno za jednakost”.

Značajna suma novca dodeljena je i OK radiju. Za proizvodnju sadržaja pod nazivom “Na marginama” i “Informisanje u službi javnog interesa građana Vranja” ova medijska kuća potrošiće iz gradske kase 3.122.786 dinara.

Nedeljnik Vranjske će imati na raspolaganju 2.345.000 dinara za projekat pod nazivom “Ćuti, gledaj, slušaj, razmišljaj. Medijska pismenost”.

Na konkursu nije loše prošla ni Radio-televizija Ritam, koja će za dva projekta (radijski “Info otisak grada Vranja” i televizijski “Imaš pravo da znaš”) iz budžeta grada dobiti ukupno 868.455 dinara.

Produkciji pod nazivom NIBOI, koju zastupa Ivana Đorđević Metodiev, inače prvo lice televizije Info-puls, za emisiju pod nazivom “Kutak za kulturni trenutak” građani će platiti 330.000 dinara.

Za informisanje Vranjanaca brinuće i portali iz drugih gradova: niške Južne vesti (“Ovo je Vranje”) dobiće 487.500, leskovačka Jugmedia (“Kulturni identitet”) 408.540 dinara, a “Bujanovačke” (Primena Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja u Vranju”) 195.000 dinara.

Komisiji je blagovremeno prijavljen 31 projekat, a u razmatranje je ušlo 19, od čega je novac odobren za 15. Rok za realizaciju je kraj 2016.

Inače, projekat portala VranjeNET, pod sve aktuelnijim nazivom “Budžet grada – kako se troše naše pare”, nije dobio ni dinara.

Z. R.