Mogu slobodno da kažem da su socijalisti u poslednje tri godine sami vladali gradom i da smo mi tu bili kao marionete. Najveći jaz je napravljen oko izbora direktora Doma zdravlja.

U uvom trenutku izvesno je da će na predstojećim parlamentarnim izborima Jedinstvena Srbija izaći zajedno sa SPS-om. Velika nepoznanica je, međutim, da li će ove dve stranke, uz PUPS, biti partneri i u Vranju. Predsednik Gradskog odbora JS Dejan Manić poslednjih meseci javno je kritikovao socijaliste, nagoveštavajući mogućnost raskida koalicionog saveza na lokalu i samostalni izlazak na izbore.

– Što se tiče lokala, mi smo od našeg šefa dobili uputstvo da tamo gde dobro funkcionišemo sa SPS-om možemo da izađemo zajedno sa njima na izbore. Tamo gde nema dogovora ili gde je Jedinstvena Srbija ponižavana od strane SPS-a, našim odborima je dozvoljeno da idu samostalno ili da prave druge koalicije ako smatraju da je to dobro za njih – kaže Manić.

ONI NE POŠTUJU DOGOVORE

VranjeNET: Šta je problem sa SPS-om?

Manić: U Vranju Jedinstvena Srbija nema nikakvih problema sa SPS-om kao strankom, naprotiv. Međutim, u poslednjih godinu dana došlo je do nepoštovanja nekih koalicionih dogovora od strane vrha SPS-a, tako da razmišljamo da li da ostanemo u koaliciji u kojoj nas ne poštuju ili da na izbore izađemo samostalno i pokažemo koliko vredimo.

Dakle, problem je vrh SPS-a u Vranju?

– Naravno.

Koje delove sporazuma nisu poštovali?

– Prvo, u sastavljanju dnevnog reda Gradske skupštine i Gradskog veća niko iz Jedinstvene Srbije u protekle tri godine nije učestvovao, jer nas nisu pozivali. Nismo konsultovani ni za jednu krupnu stvar, osim u prvoj godini mandata, kada je sve bilo kako treba. Ne znam da li se neko uplašio da Jedinstvena Srbija ne ojača, ali mi smo maltene izbačeni iz svih važnih dogovora za vođenje grada, iz kreiranja budžeta, komunalnog programa i svega ostalog. Onda je pitanje šta smo mi radili poslednje tri godine? Da li smo služili samo za obezbeđivanje kvoruma da bi se izglasalo to što je SPS zacrtao? Mogu slobodno da kažem da su socijalisti u poslednje tri godine sami vladali gradom i da smo mi tu bili kao marionete. Najveći jaz je napravljen oko izbora direktora Doma zdravlja, jer je to mesto po koalicionom sporazumu trebalo da pripadne nama. Ne znam iz kog razloga, predsednik SPS-a u Vranju to nije prihvatio, čak nije poslušao ni sugestiju svoje centrale, već je uradio ono što je on želeo. O čemu dalje da razgovaramo?

O tome ste počeli otvoreno da govorite poslednjih meseci. Da li je sva ta kritika plod činjenice da su izbori na pragu?

– Ne. Pokušavali smo da rešimo probleme mnogo ranije. Želeli smo da se sazove koalicioni sastanak i sve reši normalnim putem, ali SPS to nije želeo. I u SDPS-u su bili nezadovoljni mnogim stvarima, pa su zato tražili koalicioni sastanak, ali ni oni nisu naišli na razumevanje vrha SPS-a. Socijalisti k’o socijalisti, uvek vole da su glavni i da odlučuju o svemu: odbacili su koalicione partnere i krenuli sami da vode grad.

Koja opcija je vama lično sada bliža: da probate da se dogovorite sa socijalistima ili da na lokalne izbore izađete samostalno?

– SPS je naš prirodni koalicioni partner i taj savez se pokazao uspešnim na republičkom nivou. Ja tvrdim da uvek postoji rešenje, uz uvažavanje partnerskih odnosa, ali, ovoga puta, i uz potpis Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme.

To znači da su socijalisti još uvek vaša prva opcija za formiranje predizborne koalicije na lokalu?

– Da, ako za to postoje uslovi o kojima sam govorio. Ako ne postoje, onda izlazimo samostalno, za šta se i pripremamo.

Da li pod tim podrazumevate i predizborne koalicije sa nekim drugim strankama na lokalu?

– Mi možemo da izađemo sami na izbore. Svesni smo svoje jačine i znamo koliko možemo, ali su u igri i druge opcije. Možda možemo da napravimo blok oko Jedinstvene Srbije i umešamo se malo u borbu za vrh.

Ko može da postane deo tog bloka?

– Sve one stranke koje su nam srodne, koje maltene imaju isti program kao i Jedinstvena Srbija. To su Dveri koje se razlikuju od nas jedino po pitanju ulaska u Evopsku uniju, što nije važno za lokal. Tu je i DSS, čija polovina Gradskog odbora je pre godinu dana prešla kod nas, pa čak možda i radikali, mada ne znam da li imaju slobodu da prave predizborne koalicije na lokalu. Ima i grupa građana koje žele da nam se priključe, jer prepoznaju naše poštenje. Mi do sada nikoga nismo prevarili i ne plašimo se nikoga. Čak se može dogoditi da Jedinstvena Srbija bude najprijatnije iznenađenje i da osvoji najviše glasova na predstojećim lokalnim izborima.

ĐAVOLI

Ipak, velika je verovatnoća da će najbolje rezultate ostvariti socijalisti i naprednjaci. Ukoliko dobijete priliku da pregovarate o postizbornim koalicijama, koja opcija vam je bliža?

– Najbolja opcija za grad je da se preslika koalicija sa republičkog nivoa. Ako republička vlast nije preslikana na lokalu, onda će da bude – jedni u klin a drugi u ploču. Ovde sada imamo upravo tu situaciju. Međutim, mislim da će posle izbora SPS i SNS vrlo lako da se dogovore, jer vlast je mila. Što se tiče Jedinstvene Srbije, spremni smo da pravimo koaliciju i sa jednima, i sa drugima i sa trećima ako takvi postoje. Zašto da ne podržimo one koji poštuju naš program i principe? Mada, može da se desi i da neko nas podrži, jer sve zavisi od izborne volje građana.

Dakle, lokalni političari bi trebalo da sačekaju formiranje vlasti na nivou države?

– To je najlogičnije rešenje.

Ne odbacujete mogućnost da posle izbora SPS i SNS formiraju vladajuću većinu, bez obzira na njihove trenutne odnose? Za vas je to realno?

– Ne da je realno, nego je izvesno. Poznavajući sklop SPS-a, njima neće biti teško da se udruže i sa crnim đavolom samo da bi opstali na vlasti i imali svog gradonačelnika.

Da li to o đavolu možete da kažete i za SNS?

– Tu će samo biti problem oko mesta gradonačelnika, da li će biti iz ove ili one opcije. Ništa više. Ako aktuelni gradonačelnik ne bude vodio partiju, mislim da su itekako velike šanse da SPS i SNS naprave koaliciju.

Dakle, jedini problem je Zoran Antić?

– Mislim da se sve vrti oko jednog čoveka.

Oko Zorana Antića?

– U gradu se zna oko koga se sve vrti, ko najviše spletkari i pravi razne kombinacije.

Zoran Radulović

4 komentara

 1. Ikonija

  Manicu ti imas problem samo sa onima koji mogu da ti kazu DOSTA!

 2. Ivanovic

  Ovaj Manic je pijavica koja za koga god da se zakaci domacin strada. Tako da ovo je jos jedan plus za SPS, za koga ce biti minus posle izbora ili pre, videcemo! Moje misljenje je da ce ovog puta SNS da bude njegov domacin. Tesko ovom gradu ako ovaj bumbar opet sedne u neku fotelju!

 3. Neksus

  Manicu ti imas samo problem sa onima koji mogu da ti kazu Dosta!!

 4. Borko

  To sto rukovodstvo SPS-a ima problem sa tobom je samo njima plus, idi slobodno s kim god zelis, za koga god da se zakacis funkcionises kao pravi politicki krpelj.