Kultni američki funk i soul-jazz saksofonista Maceo Parker nastupiće sa svojim sastavom prve večeri Nišville jazz festivala 2019, u četvrtak 8. avgusta


 

Maceo Parker je poznat najviše po tome što je bio član čuvene duvačke linije grupe Jamesa Browna – a po mnogima i ključni član sastava „kuma soula“. On se tokom poslednjih decenija sasvim zasluženo pridružio plejadi najvećih soul umetnika svih vremena sarađujući sa Princom, Ray Charlesom, Keith Richardsom, grupama, „Parliamnet Funkadelic“, „Red Hot Chili Peppers“…

U vezanoj transakciji James Browna

Maceo Parker (76) je rođen u Kinstonu u Severnoj Karolini. Njegova majka je pevala u crkvenom horu, otac je svirao klavir i bubnjeve, a stariji brat Melvin je bio perspektivni bubnjar.

James Brown je u svojoj autobiografiji rekao da je prvobitno u svoj bend hteo da dovede samo Melvina, pa je „u vezanoj transakciji“ pristao da angažuje i tada devetnaestogodišnjeg Macea!

Šest godina kasnije braća Parker i još nekoliko članova napustaju Brownov bend i formiraju sastav Maceo & All the King’s Men koji je nastupao u naredne dve godine.

Maceo se 1973. godine ponovo pridružuje Brownu, ali ga 1975. sa još nekoliko članova (uključujući i trombonistu Freda Wesley-a) ponovo napušta i pridružuje se drugoj legendaranoj grupi – „Parlament Funkadelic“ Georga Clintona.

Parker se ponovo vraća Jamesu Brownu od 1984. do 1988. godine, a od devedesetih počinje izuzetno uspešnu solo karijeru. Već prvi album iz tog perioda “Roots Revisited” proveo je 10 nedelja na vrhu Billboard Contemporary Jazz Charts. Još tada je njegov bend nazvan „najveći mali funk orkestar na svetu“ ili „million-dollar support band”.

Godišnje održi preko 290 koncerata

Veliki uspeh postigao je i njegov prvi album uživo „Life on Planet Groove” iz 1992. godine, na kojem je prvi put sarađivao sa holandskom saksofonistkinjom Candy Dulfer. Sledeće godine Maceo je gostovao na albumu grupe De La Soul, a od kraja devedesetih je snimao i nastupao sa Princom i njegovom pratećom grupom „New Power Generation“. Između ostalog, sa njim je 2007. godine nastupao na 21 koncertu u londonskoj O2 areni, a pet godina kasnije pratio je serijal (takođe 21 koncert) u Los Anđeleskom Forumu.

Parkerov album „Rootsa & Grooves“ sa nemačkoim WDR big bendom – posveta velikom Ray Charlesu – osvojio je nagradu „Jammie“ kao najbolji džez album 2009. godine, a tri godine kasnije sa istim big bendom je snimo album „Soul Classics“.

Jula 2012. godine Maceo Parker je u Parizu dobio prestižnu nagradu za životno delo „Victoires Du Jazz“. U poslednje vreme nastupa u nesmanjenom tempu, pa godišnje održi i preko 290 koncerata širom sveta.