Socijalisti nisu uspeli da zaustave trend pada, Jedinsvena Srbija je manje-više potvrdila rezultat iz 2016, a na gradskoj političkoj sceni pojavio se novi igrač – Srpska desnica


 

Na jučerašnjim lokalnim izborima, na kojima i nije bilo naročite neizvesnosti, Srpska napredna stranka odnela je ubedljivu pobedu. U nedelju je na birališta izašlo 60,14 odsto upisanih u birački spisak, odnosno 42.164 građana, a naprednjacima je pripalo 21.780 glasova.

Potvrda dominacije

Stranka Aleksandra Vučića je na političkoj sceni Vranja ovim rezultatom potvrdila apsolutnu dominaciju, kreiranu na lokalnim izborima 2016. godine, kada je za nju glasalo 21.701 Vranjanac.

Od ukupno 65 mandata, naprednjaci će u narednom sastavu gradskog parlamenta imati 38 (u dosadašnjem sazivu 35), što će im omogućiti lagodnu većinu i još čvršću kontrolu svih segmenata vlasti u Vranju.

Rezultati lokalnih izbora 2020. pokazali su da se trend pada nekada moćnog SPS-a ne zaustavlja, jer je za ovu stranku u nedelju glasalo svega 4.624 građana, što omogućava osam mesta u gradskoj skupštini. Socijalisti sada imaju pet hiljada glasova i sedam mandata manje u odnosu na 2016, kada su posle četvrt veka izgubili dominantnu ulogu na lokalu.

S druge strane, Jedinsvena Srbija, koja je u Vranju nastupila samostalno (na republičkom nivou je u koaliciji sa SPS) uspela je da osvoji 3.630 glasova, čime je zabeležila nešto slabiji rezultat u onosu na 2016, kada je za ekipu Dejana Manića glasalo 4.397 ljudi. U novom sazivu lokalnog parlamenta Jedinstvena Srbija imaće šest mandata, jedan manje nego u poslednje četiri godine.

Rumor

Lokalni izbori 2020. doneli su i jednu zanimljivost, jer se na gradskoj političkoj sceni pojavio nov igrač – Srpska desnica, koja je prvi put u istoriji višestranačja ušla u trku na teritoriji Vranja i uspela da osvoji neverovatnih 7.429 glasova. Taj rezultat izaziva brojne spekulacije i zahteva mnoga objašnjenja, ali ovoj stranci u lokalnoj skupštini daje 13 mandata, sa kojima će biti druga po snazi u lokalnom parlamentu.

A, šta će Srpska desnica, pored neprijatnog rumora o uzrocima neočekivanog uspeha, novo da donese vranjskoj političkoj sceni tek ćemo da vidimo.

Lokalni izbori 2020. potvrdili su i da dobar deo opozicije nema ozbiljniju infrastrukturu na teritoriji Vranja – naročito novije političke snage, poput Pokreta slobodnih građana i Suverenista (Dosta je bilo). Ova dva pokreta nisu ni ponudila svoje odborničke liste, makar u nekoj skraćenoj verziji (sa 22 kandidata) iako su se takmičili na republičkim izborima.

Inače, Gradska izborna komisija je danas saopštila da je od ukupno 106 biračkih mesta na kojima su sprovodeni izbori u Vranju, zbog bitnih neregularnosti poništila glasanje na tri.