Američka pevačica i glumica nastupiće u subotu, 11. avgusta. Ona je jedino dete jedne od najvećih jazz, soul i rhythm and blues pevačica svih vremena i borca za građanska prava Nine Simone, a ovim nastupom obeležiće 85 godina od rođenja svoje majke, kao i njen ovogodišnji ulazak u kuću slavnih


 

Lisa Simone je tokom proteklih par decenija dokazala da je sposobna da izađe iz senke slavne majke. Kao pevačuca, nastupala je na prestižnim koncertnim podijumima, od njujorških “Karnegi Hola”, “Linkoln centra” i “Town hola”, preko “Sidnejske opere”, do pariske “Olimpije”… često zajedno sa vrhunskim ženskim vokalima kakve su Dianne Reeves, Angelique Kidjo, Odetta, Lizz Wright i Tracy Chapman.

Od pomoćnika inženjera u vazduhoplovstvu SAD do nominacije za Oskara

Bila je headliner mnogih velikih jazz festivala (Montreaux, North Sea, Marciac, Telluride), a objavila je pet solo albuma: “Simone Superstar”, “Simone on Simone”, “Lisa Simone with Tromsø Big Band: Live at the Edge”, “All Is Well” (koji je stigao do 4. mesta na jazz listi lanca FNAC), i “My world” iz 2016. godine.

Učestvovala je u snimanju soundtrack-a za film Tajlora Perija “For Colored Girls”, a bila je koproducent i jedan od učesnika u “Netflix” dokumentarnom filmu o njenoj majci “Šta se dogodilo, gospođo Simon” koji je pre dve godine bio nominovan za Oskara.

Interesantno je da je pre početka umetniče karijere Lisa Simone službovala kao pomoćnik inženjera u vazduhoplovstvu SAD u jedinicima stancioniranim u Nemačkoj. Uporedo sa tim počinje da peva, pa je nastupala kao prateći vokal raznim evropskim muzičarima i išla na turneje kao član španskog hora.

Brodvej

Međutim, ono po čemu je prvo privukla pažnju umetničke javnosti je rad na Brodveju, gde je imala debi ulogu Soul Sestre u čuvenom mjuziklu Endrju Lojd Vebera “Isus Hrist – Superstar”. Usledila je 1996. godina i jedna od uloga u originalnoj brodvejskoj postavi rok mjuzikla (po motivima Pučinijevih “Boema”) “Rent”, da bi iste godine krenula na nacionalnu osamnaestomesečnu turneju, tumačeći glavnu ulogu (Mimi Marquez) u istoimenoj predstavi za koju je nominovana za prestižne nagrade “Helen Hayes” i “Jefferson”.

Kraću pauzu na Brodveju Lisa Simone je napravila kada se priključila acid jazz grupi “Liquid Soul” sa kojom je išla na turneje i snimila dva albuma, od kojih je “Here’s the Deal” nominovan za Grammy nagradu 2000. godine.

Najbolja glumica

Povratak na Brodvej je bio još uspešniji: tumačila je glavne uloge u Diznijevim produkcijama “Aida” (Aida) i “Lion King” (Nala). Za ulogu Aide dobila je “Nacionalnu Brodvej nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu”. Sa tom predstavom je išla i na američku turneju, a potom nastavila da igra u njujorškom Palace Theatre, za šta je dobila odlične kritike u specijalizovanim časopisima (Variety, Billboard…).

U toj produkciji (ali i gostujući u istoj ulozi u postavi “The Muny Theatre” u Sent Luisu) Lisa Simone je ostala sve do smrti svoje majke 2003. godine. U Sent Luis se vratila tri godine kasnije i tumačila ulogu Fantin u mjuziklu “Jadnici”.

Organizatori Nišvila su trenutno u dogovorima da Lisa Simone osim workshopa za pevače održi i radionicu za mlade glumce.