Gradonačelnik Slobodan Milenković izjavio je da će i Vranje da dobije veliki jarbol na kojem će se vijoriti zastava Srbije, čime će se ovaj grad pridružiti jačanju kulta srpskog državnog znamenja. Kako je rekao Milenković, ta ideja starija je od one u Beogradu i reč je o njegovoj zamisli.


Piše: Zoran Radulović


 

Posle ove blage vesti, svako dobronameran odmah počne da duma: kad najurismo Turke, a posle i Bugare, zašto ni jednom političaru sreza vranjskog ne pade na pamet da ga utopori na Pržar? Mislim, jarbol? Mogao je da se ojača kult srpskog državnog znamenja još tad.

Niko pre njega da se seti

Jeste da su komunisti posle pobedili i Nemce, ali oni su bili za neka druga pravila, tako da njihov period nećemo da uzimamo u obzir kao priliku za jačanje kulta srpskog znamenja.

Ali kako to da se Čaki nije setio da zašilji motku i da je ubode kod Simpa? A bio je golemaš onomad, u Slobinom patriotskom višestranačju, kad smo ladno omlatili ceo svet?

Dobro, Dine teško da je bio za usprčivanje dok je sedeo pored Tate, ali što Mire i Antić, Zoran Antić ne zabodoše negde zastavu? Dok su bili gradonačelnici, svašta im je padalo na pamet, ali toga se, vidiš, ni oni nisu setili, a onoliko vole bezbednost i istoriju.

Šta ćeš, moramo da priznamo, Igorče je znao da gleda u budućnost. On je odavno rekao da je Slobodan Milenković najbolji gradonačelnik u istoriji Vranja. Nismo to razumeli.

A i ovi, bre, iz lokalnih medija pisali su svašta o našem gradonačelniku: te Gonzi je mek, softy, te drugi mu komanduju, te ne ističe se, te nema smisla za lični marketing, ne ume da lupi šakom o sto…

Kad on, svima njima: op, jarbol!

Ma šta jarbol, jarbolčina!

Falusna simbolika

Dalekosežna je ta Milenkovićeva politička odluka. Njeno značenje ima da ukapiraju i prosti i poprosti. Samo malo posle.

Recimo, Leonardu da Vinčiju nikad nije bilo jasno zašto muškarci “svog vršnjaka kriju od pogleda, umesto da ga istaknu i ukrase kao ministra”?

Aj sad, ko će da kaže da gradonačelnik Vranja nije alfa mužjak?

Vi sad pametni mislite – političari se lože na falusne simbole, odnosno vole da nam, da prostite, pokazuju kurč…u?

Aaau, polako, nije jarbolčina igra na prvu loptu. Milenković je doktor, specijalista, zna on da je čak i Karl Gustav Jung zamerao psihoanalitičarima da često brkaju penis i falus, odnosno da ih koriste kao sinonime, a zapravo su to različiti pojmovi. Penis je biološko-anatomski pojam koji se odnosi na muški reproduktivni organ. Falus je, međutim, mitskomagijski i religijski pojam koji se odnosi na sveti, kultni predmet (državno zname), simbol kojim se na najbolji način predstavlja jedna složena, teško uhvatljiva ideja prodornosti duha, stvaralačke snage, obnove života, kao i mistične, božanske moći.

Dakle, Slobodan Milenković izdominirao. Bravo gradonačelniče!

 

Ideja je da se jarbol postavi na ulazu u grad, u neposrednoj blizini nadvožnjaka koji premošćuje magistralu na putu ka motelu. To je onaj potez gde već postoji Simpov logo i zastave.

Moje je mišljenje da bi jarbol trebalo da bude visok poput onog u centru Skoplja, na kome se vijori makedonska zastava.

Slobodan Milenković, Portal Vranjske, 6. jul 2017.