Završne večeri Nišvilla 2018, u nedelju 12. avgusta, nastupiće sastav iz Kine koji predvodi verovatno najpoznatiji kineski džez muzičar – trubač i kompozitor Li Xiaochuan. Kvintet sa kojim će nastupiti praktično je kineska džez reprezentacija. U sklopu programa Nišville jazz teatar, trupa Shangai Theatar Academy izvešće predstavu Legenda o beloj zmiji – kombinaciju klasične kineske opere i savremenog pozorišnog izraza


 

Li Xiaochuan je završio Konzervatorijum u Šangaju, a prvi je azijski muzičar koji je dobio Richard Dalrymple Memorial Jazz Trumpet stipendiju. Master studije džez trube je završio 2011. na Univerzitetu Severni Teksas, a iste godine je ušao u finale Nacionalnog trubačkog takmičenja USA. Ubrzo posle toga čuveni basista Eddie Gomez ga je priključio svojoj grupi za turneju po Aziji.

Na listi svetski poznatih muzičara sa kojima je Li Xiaochuan sarađivao su i Pat Metheny, Gast Waltzing, Billy Drummond, Uri Caine (…), a nastupao je na mnogim svetski značajnim festivalima. Njegov muzički stil predstavlja sjajan balans između zapadnjačke i orijentalne melodike, što ga uz maštovitu ekspresiju čini najprepoznatljivijim kineskim muzičarem u inostranstvu.

Predvodnik kineske džez scene

Li Xiaochuan je dobitnik nagrade za najbolji džez album u Kini na prvoj dodeli CMA nagrada i jedini je džez muzičar koji je dobio priznanje od strane Centralne kineske televizije koja je u svom programu predstavljala najistaknutije instrumentaliste u svim muzičkim žanrovima. Uticajni britanski magazin “Jazzwisse” predstavio ga je kao “predvodnika kineske džez scene, superiorne tehnike i imaginacije u improvizaciji”. On je takođe i pobednik u kategorijama za najbolji instrumentalni album i najbolji studijski album na prvoj dodeli JZ nagrada.

Devetočlana trupa Shangai Thetara Academy izvešće predstavu Legenda o beloj zmiji, adaptaciju tradicionalne kineske priče koja se bavi temom opstanka prave ljubavi u današnjim vremenima.

Rediteljka ove predstve Xiao Ying jedna je od najvećih glumica Pekinške opere danas, a tokom festivala će održati pozorišnu radionicu. Nagrađivana je kako u Šangajskoj provinciji, tako i u pet provincija severno-zapadne Kine, ali i dobitnica Zlatnog trougla koji dodeljuje Ministarstvo Narodne Republike Kine.