U okviru svetske turneje povodom velikog jubileja – 50 godina postojanja, jedan od najznačajnijih svetskih rege sastava Inner Circle nastupiće po prvi put u Srbiji – na otvaranju predstojećeg Nišville Jazz Festivala, 9. avgusta 2018.


 

Bend koji su davne 1968. godine osnovala braća Ian i Rodger Lewis u Kingstonu (Jamajka) nosilac je prestižne Gremi nagrade i jedan je od najcenjenijih rege sastava još od sredine sedamdesetih.

Inner Circle je iz samog starta razvio poseban stil jamajčanske muzike mešajući je sa pop uticajima. Njihov kreativni duh je kroz moć regea u živim nastupima dozvolio bendu da napravi iskorak iz tradicionalnog rege zvuka u svojevrstan crossover, te stoga Inner Circle dobija priliku da nastupa uz najveće pop i rock ikone poput Elton Johna, Van Morrisona, Jimmy Pagea, Roberta Planta i mnoge druge.

Istorijski koncert

Godine 1978, posle svirke na One Love Reggae Peace, istorijskom koncertu na Jamajci (prikazanom u filmu „Heatland Reggae“), na kojem su učestvovali Bob Marley i Peter Tosh, bend je napravio glavni proboj jer ih je Chris Blackwell ubacio u Island Records. Usledio je komercijalni uspeh sa albumom „Everything is great“, koji je ušao u top 20 hitova u Velikoj Britaniji i top 10 u Francuskoj, kada su se izdvojili singlovi „Mary, Mary“ i „Music Machine“.

Bad Boys

Inner Circle postiže viši nivo međunarodnog uspeha u devedesetim. Naslovna numera albuma „Bad Boys“ je postala hit No. 1 na svim evropskim područjima i rasprodata je u oko sedam miliona kopija širom sveta.

U međuvremenu, mreža Fox televizije je izabrala „Bad Boys“ kao tematsku pesmu za realiti šou „Cops“, koja je imala premijeru marta 1989. Taj program je vrlo brzo postao izuzetno gledan, a „Bad Boys“ je postala svojevrsna referenca pop kulture, kao najsviranija rege numera širom sveta.

Možda najveći hit ovog sastava „Sweat (A La La LA Long)“ je eksplodirao nedugo zatim i bio među prvim na listama u više država Azije, Južne Amerike, u Australiji, na Novom Zelandu, kao i u Evropi, posebno u Nemačkoj. Spot za „Sweat“ na kanalu YouTube dostigao je preko 63 miliona pregleda, što je neverovatan uspeh za jednu rege numeru.

Inner Circle znači porodica

Inner Circle je 1993. godine osvojio prestižnu Gremi nagradu za najbolji rege album. Naredne godine bend je ponovio uspeh sa albumom “Reggae Dancer”, koji je dobio drugu nominaciju za Gremi. Veliki hit “Summer Jammin” je korišćen u filmu Edi Marfija “Policajac sa Beverli Hilsa 3”, a “Bad Boys” je ponovo postala hit kao naslovna numera za akcioni film “Loši momci” sa Vil Smitom i Martin Lavrensom, uključujuci i nastavak, “Loši Momci 2”.

Poslednjih godina, Inner Circle aktivno sarađuje sa mladim umetnicima i producentima kao što su Chronnix, Steven McGregor, Don Corleone i Supa Dups, a u svom studiju Circle House u Majamiju producirali su i hit Viz Kalife “Young and Wild and Free” od Snoop Dog-a sa Bizerkom i I-Oktane, napravivši sjajan remiks.

Rodger Lewis, suosnivač i gitarista benda, kaže da je muzika najvažniji jezik na svetu, jer prevazilazi politiku, geografiju, boju kože, sve ono što odvaja ljude.

– Svi smo mi jedno, bez obzira na naše različite ideje, a muzika je najbolji način da dobro komuniciramo. Naziv Inner Circle znači porodica, a to je ono što jesmo. Svi smo posvećeni bendu, jedni drugima, i to nas čini jakim. Verujemo u spiritualne vibracije porodice i prijatelja. Naš uspeh nije ništa bez toplih, iskrenih ljudi oko nas koji ga dele sa nama. Biti uspešan je u stvari svakodnevni pokušaj da budemo srećni i da sagledavamo stvari kakve jesu – kaže Rodger Lewis.