Jedan od najistaknutijih jazz bubnjara sa ovih prostora, Lazar Lale Tošić je ostavio neizbrisiv trag u muzici, pre svega kao „žila kucavica“ Big Benda Radio-televizije Beograd i Seksteta Marković – Gut


 

Lazar Tošić je prisutan na domaćoj sceni još od šezdesetih godina prošlog veka. Kao golobradi mladić iz Kraljeva koji se obreo u Beogradu, pun sebe i željan novih znanja o džezu, vrlo brzo se probio do vrha domaće scene, a onda napustio zemlju i sedam godina bio u uspešnoj pečalbi u Nemačkoj.

Među svetskim velikanima

Iskustvo stečeno u inostranstvu bilo je i više nego dovoljno da po povratku u Beograd ostvari san svakog džez muzičara sa ovih postora, odnosno, da dobije punu afirmaciju kao član Velikog džez orkestra Radio-televizije Beograd. Lale Tošić je u Big Bendu proveo pune 22 godine i ostavio neizbrisiv trag, i to u periodu 1972 – 1994, kada je ovaj ansambl ostvario svoj kreativni maksimum, između ostalog i kroz koncerte i snimanja sa svim značajnijim džezerima sa ex YU prostora, ali i sa svetskim velikanima – gostima beogradskog orkestra (što je zabeleženo i na dve LP ploče – „Big Band RTB with American Guests“).

Uporedo sa ovim angažmanom, Lazar Tošić je od 1982. do 1987. godine bio član još jednog proslavljenog benda, „Seksteta Marković – Gut“ koji je objavljivao albume i svirao širom Evrope, na najznačajnijim džez festivalima (među kojima i na „Noth Sea“ u Holandiji), stigavši čak i do Kube.

Sa svojim kvintetom, sa kojim je kao specijalni gost nastupila Bisera Veletanlić, Lazar Tošić je učestvovao i na Prvom Nišville Jazz Festivalu, januara 1995. godine.

Godine 1996, po oceni novinara i publike, Lazar Tošić izabran je najboljeg džez bubnjara u regionu.

Lazar Tošić – čuvar džez plamena

Tokom mračnih devedestih Lazar Tošić je bio jedan od najistrajnijih „čuvara džez plamena“, predvodeći svoje sastave u beogradskim klubovima, a status legendarnih stekli su pre svega nastupi u „Platou“ u kojem je Lale punih deset godina predvodio svoje sastave, kroz koje je prošao veliki broj muzičara.

Godinama kasnije nastaviće da nastupa i u kultnom džez klubu „Ptica“, kao i mnogim drugim beogradskim džez klubovima koji su držali do svoje reputacije.

Ako je uopšte uputno praviti takva poređenja, sastavi Lazara Tošića bili su „naš“ pandan Džez Mesendžersima Arta Blekija, odnosno obavezna i najbolja škola za mlade džez nade.

Nagrada za životno delo će Lazaru Tošiću, po tradiciji, biti uručena prve večeri Nišvilla – u četvrtak 9. avgusta, kada će publika imati priliku da aplauzima nagradi i nastup njegovog kvinteta.