Tarana Vranje

Tarana

U Vranju se svi ponose specijalitetom – tarana na đuveču. Pored “đuvečare” sprema se čorbasta, kao i zaslađena sa mlekom, uglavnom za decu.
Samsa foto Dušan Đorđević

Samsa – ponos Vranja

Od 19. veka naovamo samsa se u Vranju sprema na isti način – svekrve su recept predavale snajama. To je naizgled prazna pita, sa dušom od upijenog kiselog mleka i tucanog belog luka.
salčići, vranje

Salčići

Da se odmah razumemo, bez loših namera, razni lisnati kolači sa džemom koji podsećaju na salčiće i koji se mogu kupiti u supermarketima nemaju blage veze sa našim salčićima.
slatko vranje dušan đorđević

Slatko

Za “sramni” gosti (od posebnog poštovanja i uvažavanja) služilo se slatko od dunja na kocke ili od šljiva sa jatkama oraha sa mirisom listića idrišava (rozetli), a za sve ostale, posebno komšije, od belih trešanja ili belog grožđa.
pasulj

Pasulj

Pasulj je poreklom je iz Južne Amerike, a u Evropi se prvi put spominje 1542. Na Balkan je donesen iz Italije u 17. veku. Imati pasulj, krompir i brašno u Srbiji je uvek značilo ne biti gladan.
grejana rakija

Grejana rakija

Ona se doživljava više kao antidepresiv nego kao antibiotik, mada je najviše onih koji joj daju i jedno i drugo svojstvo. Po običaju pije se u hladnim danima, a može i kome se kad prohte.
pihtije

Pihtije

Gurmani vole da tepaju pihtijama, pa ih nazivaju pudingom od svinjetine ili slanim ratlukom.
Škembići

Škembići

Retki su majstori za takav specijalitet, mada ih, na muštuluk ljubitelja stomačnog blagoutrobija, ima. Što reče jedan od njih “il pravi il ne brukaj se”.