Kad gradski većnik za zdravstvo dr Miroljub Stanković, popularni doktor Mice, stane pred mikrofon, odma’ se smrzneš, posebno ako si opozicija na napredni. Ne znaš kako će da izdominira, al’ znaš da će to sigurno da se desi jer je politički zanat pek’o u DSS, kod Koštunicu doktor Vojislava.


 

Kad ti nešto nije jasno u gradski budžet, čekaj da se u skupštinsku raspravu uključi brat naprednjak Miroljub Stanković dr Mice. Tamo niko ne mož’ na crtu da mu izađe, naročito kad se priča od šuške. Zna čovek znanje, jer kao član DSS bio direktor u Zdravstveni centar, i onoliko ga opravio, i od dugovi i od dubioze.

     To što doktori tužili firmu zbog neisplaćeni prekovremeni rad i dobili, što u ZC iz neki razlozi zaposleno 200 neugovoreni, što se nekako kvarili ganc novi aparati, što hirurški blok ne mož se završi 10 godine, što u Apoteku odavno haos s boniteti, e za to Miroljub Stanković dr Mice ništa nije kriv. Nije bio obavešten na vreme.

     On je čovek bio uspešan hirurg, operisao ljude, spašavao životi. Posle se usavršavao i za menadžera u zdravstvo.

Sestro, instrumenti

     Vi sad mož’ zbog politiku ili nešto drugo da ga mrzite kol’ko ‘oćete i da pričate da ni kilo rakiju nije zaslužio da mu se donese. E, al’ džabe vam. Poenta je da dr Mice nikad nije ni tražio rakiju, mislim poklon za svoj rad u zdravstvo.

     Kako to znamo? Pitalo ga da li je korupcija možda, slučajno, onako bezveze, prema neka istraživanja, najprisutna u zdravstvo. A on izdominirao opet: rek’o da nema instrumenti da izmeri, al’ da slučajno zna da se u veliki sistemi mulja više nego kod doktori. A on da tražio da mu neko donosi rakiju il’ da video da na kolege i sestre donose rakiju, bože sačuvaj, u 40 godine rad!

     I taka nataka, i taka nataka…

Ne bih rekao da u zdravstvu ima najviše korupcije, jer je ona prisutna u svim segmentima društva. Ne znam kojim je instrumentom to mereno, niti ja imam takav instrument. Nisam u toku sa tim istraživanjima, niti mi je poznato o kojim procentima se radi. Ipak, ne bih rekao da je u zdravstvu u našoj zemlji, a pogotovo u Vranju, korupcija najprisutnija baš u ovom segmentu. To je barem moje subjektivno mišljenje. Smatram da je korupcija dominantnija u velikim sistemima, gde je veliki opticaj novca, tako da je tamo prisutnost korupcije mnogo, mnogo veća.

Ja već 40 godina radim u zdravstvu, a do sada nikada nisam čuo da neko od medicinskog osoblja traži da mu se plati ili pokloni nešto u zamenu za medicinsku uslugu. Ovo nije nikakva demagogija, niti je moj posao da branim „bele mantile“, niti pak želim da to radim. Ne kažem da korupcije nema; sigurno da ima, jer smo svedoci brojnih afera i saznanja u praksi, čak i nekih istraga i hapšenja, ali lično ja svedok takvog nekog događaja nisam bio. Korupcije ima u sudstvu, u obrazovanju, u policiji, čak i u novinarstvu, pa je logično da je prisutna i u zdravstvu.

Dr Miroljub Stanković, OK radio, 14. decembar 2016.