Alt saksofonista, flautista, kompozitor i aranžer Kenny Garrett, kojeg su kritičari nazvali ne samo “najznačajnijim alt saksofonistom svog vremena” već i uopšte “najznačajnijim muzičarom na ovom instrumentu posle Čarlija Parkera”, nastupiće sa svojim kvartetom na otvaranju predstojećeg Nišvila, u četvrtak 9. avgusta


 

Tokom karijere duge više od tri decenije, Kenny Garrett je stekao status jednog od najistaknutijih džez muzičara svoje generacije. Devetostruki je pobednik u konkurenciji alt saksofonista po glasovima publike prestižnog magazina “Downbeat”.

Iz sazvežđa Milesa Davisa

Za albume koje je objavio pod svojim imenom imao je pet Grammy nominacija, a za album “Five Peace Band – Live”, all stars postave koju su predvodili Chic Corea i John Mclaughlin (a u kojem su osim Garretta bili i Christian McBride, te Brian Blade ili Vinnia Colauita), dobio je i Grammy za najbolji jazz album 2010. godine.

Kenny Garrett je rođen 1960. godine. Njegov otac, po zanimanju stolar, amaterski je svirao saksofon i preneo sinu ljubav prema instrumentu i pre svega – džezu. Kenijev talenat ali i stečeno instrumentalno umeće prepoznati su još u tinejdžerskim godinama, pa je jedan od prvih profesionalnih angažmana imao 1978. godine – ni manje ni više nego u big bendu Djuka Elingtona (koji je tih godina vodio Djukov sin Merser). Usledila su angažovanja od strane još nekoliko poznatih muzičara (Freddie Hubbard, Woody Show, Dannie Richmond…) a “prošao” je i usavršavanje rezervisano samo za najbolje mlade muzičare, u džez instituciji “Art Blakey and Jazz Messengers”. U toj postavi Kenny je snimio album “Feeling good” 1986. godine.

U žižu svetske džez javnosti dolazi ipak kao član sastava Milesa Davisa. Ta saradnja je trajala pet godina tokom kojih je Garrett nastupao na turnejama širom sveta i snimio dva albuma: studijski “Amandla” (1989) i kolekciju snimaka sa koncerata (napravljenih u periodu 1988 – 1991) “Live Around the World” objavljenu 1996. godine. Garrett je učestvovao i na poslednjem oficijelnom albumu Milesa Davisa “Miles & Quincy (Jones) Live at Montreaux” snimljenom 1991. godine, svega nekoliko meseci pre Davisove smrti.

Osim već pomenutih velikana, među legendama džeza sa kojima je Kenny Garrett nastupao i snimao tokom karijere su i Joe Henderson, Brad Mehldau, McCoy Tyner, Pharoah Sanders, Marcus Miller, Herbie Hancock, Bobby Hutcherson, Ron Carter, Elvin Jones, Mulgrew Miller…

Počasni doktor džeza

Iako svestan činjenice da će ga mnogi uvek dovoditi u vezu sa Majlsovom ”fusion” fazom (ali to je sudbina i svih muzičara koji su sarađivali sa Majlsom, pa i najvećih kao što su Herbie Hancock ili Wayne Shorter), kada je reč o solo karijeri, Garrett je u potpunosti oslonjen na akustičnu postavu i post-bop pristup.

Godine 2011. čuveni “Berklee Music College” dodelio je Garrettu počasni doktorat.

Pod svojim imenom, odnosno kao bandleader Kenny Garrett je objavio 19 albuma na kojima se u sviračkom smislu dokazao i kao vrhunski kompozitor i aranžer. U poslednjih godinu dana nastupa širom planete promovišući novi album “Do your dance”, koji je, prema rečima kritike, “svojevrsni plesni džez putopis”. Ovaj album je objavljen krajem 2016. sa etiketom “Mack Avenue Records”.