Među Vranjancima popularno „Moravče“ nastalo je sada već dalekih šezdesetih godina dvadesetog veka. Osnovao ga je tada mladi, a danas najstariji živi vranjski ugostitelj, Radisav Kostić Disko

  

Sve počinje u proleće 1968. godine u glavnoj gradskoj ulici, kada je otvorena mala kafana „Morava“ sa svega 25 konzumnih mesta. Nudili su se specijaliteti sa roštilja i gotova jela po narudžbini. Kafana je ubrzo dobila svoje stalne mušterije i pročula se po odličnom kvalitetu.

Moravce stara slika4_0

Početak: 1968.

Atmosfera iz 1972.

Atmosfera iz 1972.

moravce_2

Ovako se nekada slavilo

 

Radisav Kostić za šankom

Radisav Kostić za šankom

Moravce stara slika3_2

Ovako je izgledala “Morava” pre pola veka

Dvadesetak godina kasnije, tačnije 1990, porodični posao nasleđuje sin Radisava, Pera Kostić, koji nastavlja već utabanim stopama svoga oca. Najpre unapređuje jelovnik i uspeva da kafanu pretvori u restoran „Morava“, a 1996. renovira sprat i dograđuje novih 30 konzumnih mesta.

„Moravče“ je sa takvim kapacitetima radilo sve do 2004. godine. Tada Pera Kostić dograđuje novu salu sa 100 konzumnih mesta i otvara je na Vidovdan. Na taj način stvorile su se mogućnosti za organizovanje malih porodičnih proslava, seminara i konferencija.

Zbog povećanja obima posla, „Moravče“ u dvorištu dobija i svoju letnju baštu, koju Pera Kostić otvara u leto 2007. godine i koju Vranjanci od tada rado koriste kao svoje omiljeno malo odmorište u toplim mesecima.

Naslednici: Radisav Kostić sa unukom Danijelom i sinom Perom

„Moravče“ polako ali sigurno, zajedno sa svojim gostima ide ka svom malom jubileju, a to je pola veka postojanja. Živeli!

O autoru

odgovorni urednik

Novinar 20 godina. Radio za Vranjske, OK radio, Ekonomist, Naše, TV Avalu, Press, ANEM. Njegove radove objavljivali su BIRN, Vreme, Novi magazin, Danas, Politika, RTS, E-novine... Dobitnik nagrade NUNS za istraživačko novinarstvo za 2010. i 2011.