Internacionalni Nišville teatarski festival trajaće od 3. do 12. avgusta, a biće izvedeno 16 predstava sa četiri kontinenta


 

Nišville publika će biti u prilici da, između ostalog, pogleda predstave „Orfej i Euridika“ (Krit), „Plavi slon“ (Nacionalni balet i opera, Kairo), „Bolivud“ (Narodno pozorište Beograd), „Erotizam“ (grupa VROOOM, Beograd), „Isplači se” (New Orleans), „Sve o Moro“ (Marsej), „Legenda o beloj dami“ (Šangaj), “Nacionalna čarolija” (Nacionalni teatar Bukurešt).

Teatarski festival se ove godine realizuje pod sloganom “Sanjaj plavo!”, odnosno “Sanjaj plave (blue) tonove!” koji su pomalo tužni, ali poseduju u sebi čežnju i dubinu neophodnu za umetničku kreaciju i pogled na vreme u kojem živimo.

Promocija različitosti, slobode i međusobnog razumevanja

U selekciji predstava, rukovodilo se principima džeza u bilo kom segmentu i sve pripadaju izrazu savremenog teatra koji je nastao krajem XIX i početkom XX veka, u istom periodu kada i džez. Veza teatar – džez ne podrazumeva samo istorijske početke i uticaje, već i princip rada kao što je improvizacija, montaža i dramaturgija savremene izvođačke tehnike. Etika i angažovanost tema kojima se bavi određena predstava u savremenom izrazu, kao džez, promoviše različitost, slobodu i međusobno razumevanje.

O nagradama odlučuje stručni žiri: predsednik je reditelj dramskih i muzičkih predstava iz Litvanije Linas Zaikauskas, a članovi su pozorišna kritičarka Ana Tasić, direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala Zoran Stamatović i dirigent Nišville big benda Dragan Petrović.

Program će se odvijati uz stručne razgovore, radionice, koncerte, filmske radove, flash mobove i savremeni teatarski festival na svim mogućim otvorenim i zatvorenim lokacijama Niša.

Kompletan program pogledajte na http://nisville.com/sr/nisville-jazz-theatar-2/