Posle filma, odnosno nezapamćenog uspeha “Parazita“ na ovogodišnjoj dodeli Oskara, sledeća velika stvar koja dolazi iz Južne Koreje je – džez. Ukoliko se situacija sa COVID 19 dramatično ne promeni na gore, najbolji južnokorejski džez sastav Jungsu Choi Tiny Orkester nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u četvrtak 13. avgusta, a to će ujedno biti i njihov prvi nastup u regionu


 

Kompozitor, aranžer, producent i vođa pomenutog sastava Jungsu Choi uspešno se oprobao u raznim stilovima i oblastima muzike. Tokom deset godina života u Evropi, uporedo sa studijama džeza, filmske muzike i elektro-akustičke muzike (na Bečkom konzervatorijumu i Univerzitetu Kingston u Londonu) izgradio je i značajnu muzičku karijeru. Sa svojim big bendom “Jungsu Choi New Jazz Orchestra in London”, objavio je debi album 2011. godine.

Almost big band

Po povratku u Južnu Koreju, Jungsu Choi je ponovo okupio sjajan savremeni džez ansambl “Jungsu Choi Tini Orkester” – po formaciji “almost big band”, koji čini 11 prvoklasnih korejskih džez muzičara. Njihov prvi album objavljen u Evropi “Tschüss Jazz Era ” izašao je na prestižnoj jazz etiketi “Challenge Records”, nakon čega je usledio i evropski koncertni debi u legenadrnoj amsterdamskoj sali “Bimhhuis” – 2018. godine. Ovaj album je nominovan za nagradu “Korean Music Award”, a proglašen je najboljim albumom godine od strane svih korejskih džez magazina.

Jungsuove jedinstvene kompozicije i aranžmani dobili su odlične kritike brojnih medija (Jazziz, All About Jazz…), ali i od mnogih poznatih džez muzičara. Jedan od trenutno najuticajnijih džez kompozitora i aranžera Michael Gibbs rekao je o ovom sastavu: “Genijalno! Ovo je vrhunski moderan big band džez, sa čvrstim i veoma dobro koncipiranim i originalnim aranžmanima – energičnim, orkestralno zahtevnim i veoma vešto napisanim. Jungsu Choi vam ovim albumom predstavlja svoj fascinantan osećaj i neverovatan talenat”.

Repertoarski presek istorije džeza

Osim originalnih kompozicija, na repertoaru benda su i “klasici” poput “Take the A train” Billy Strayhorna, “Anthropolgy” Charlie Parkera i uvek aktuelna Spain” (Chic Corea). Rečju, jedan od mogućih repertoarskih preseka istorije džeza kroz tri veoma poznate numere koje, u ovakvom izvođenju i sa aranžmanima čoveka koji očigledno odlično poznaje džez tradiciju – i dalje deluju veoma sveže!

Najkraće rečeno – Jungsu Choi Tini Orkester pokazuje da izvođenje punokrvnog modernog džeza ne mora nužno da znači (što je sve češći slučaj!) i bežanje od džez tradicije.