Vranje – Na spisku 17 preduzeća u restrukturiranju kojima bi trebalo da bude produžena zaštita od naplate potraživanja, odnosno prinudne naplate do godinu dana, naći će se i Jumko, potvrdio je za portal Vranje Net državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović. Simpo, međutim, nije u tom paketu.

  

Jumko se nalazi na spisku, dok Simpo nije bio u restruktuiranju i nema potrebe da se štiti posebno – naveo je Stevanović za Vranje Net.

Prema važećim odredbama Zakona o privatizaciji, zaštita 144 preduzeća u restrukturiranju od poverilaca ističe 31. maja ove godine. Predlog sa spiskom od 17 preduzeća kojima bi taj rok trebalo da bude produžen, Ministarstvo privrede će uputiti Vladi Srbije na usvajanje, nakon čega će uslediti izmena Zakona o privatizaciji.

Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo privrede imalo je u vidu pet kriterujuma kada je odlučivalo koja će se preduzeća naći spisku: da li imaju pozitivan uticaj na zaposlenost u regionu, na poslovanje drugih privrednih subjekata, tržišni potencijal, održivost, kao i karakter proizvoda i uloge od strateškog značaja.

Stevanović je rekao da ideja nije bila da se proces privatizacije odlaže, te da se neće odustati od toga da se prodaja društvenog kapitala okonča do 31.decembra ove godine.

– Omogućićemo da svoju prodaju okončaju ona preduzeća koja imaju šansu da se prodaju, a sva za koja ne postoje uslovi uvešćemo u stečaj. Preduzeća za koja ne postoji mogućnost da se reorganizuju kroz stečaj, ići će u bankrot i likvidaciju – kaže državni sekretar.

Z. R.