Pod sloganom „Strah, smeh, sloboda“, Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić”, ove godine 56. po redu, biće održan od 26. oktobra do 2. novembra u Vranju, prenosi portal Pozorišta „Bora Stanković“


Po izboru selektorke Branislave Ilić, dramaturškinje, u glavnom takmičarskom programu biće izvedeno sedam predstava. Festival će biti otvoren u ponedeljak predstavom vranjskog pozorišta „Nečista krv“ Tijane Grumić, prema romanu Bore Stankovića, a u režiji Juga Đorđevića.

Pred Vranjancima glumci leskovačkog, kragujevačkog, šabačkog, prištinskog, pirotskog, novopazarskog, lazarevačkog i niškog pozorišta

U utorak, 27. oktobra, publika će moći da pogleda komad „Ako se probudiš ili kao da je važno“, Isidore Milosavljević, reditelja Nenada Todorovića, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Leskovca u koprodukciji s Narodnim pozorištem iz Prištine.

Ako se probudiš ili kao da je važno (Foto: Narodno pozorište Leskovac)

U četvrtak, 29. oktobra, od 20 sati nastupiće glumci Narodnog pozorišta iz Leskovca , predstavom „Svici“ Tene Štivičić, u režiji Кsenije Кrnajski.

Petak, 30.oktobar, rezervisan je za „Dva viteza iz Verone“ Vilijama Šekspira, rediteljke Mie Кnežević, u izvođenju glumaca Šabačkog pozorišta.

Poslednjeg dana u oktobru publika će pogledati predstavu Narodnog pozorišta iz Pirota „Strah, jedna topla ljudska priča“, autorski projekat Igora Vuka Torbice, inspirisan delima Franca Кsavera Кreca.

Predstava „Lavina“, po tekstu turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua, reditelja Stevana Bodrože, u koprodukciji Regionalng pozorišta iz Novog Pazara i Puls Teatra iz Lazarevca, biće izvedena 1. novembra u 20 sati.

Joakim i Okrugli sto kritike

Poslednjeg dana festivala, u ponedeljak, 2. novembra, u čast nagrađenih, vranjskoj publici, prestaviće se “Vlast i njena opozicija”, po tekstu Nebojše Romčevića, reditelja Egona Savina, sa glumačkim ansamblom Narodnog pozorišta iz Niša.

Lavina (Foto: Puls Teatar)

O izvedenim predstavama će se raspravljati na Okruglom stolu kritike, koji će glasanjem dodeliti nagradu za najbolju predstavu u celini, za najbolju režiju, za najbolju scenografiju, za najbolje kostime, a biće dodeljene i nagrade za najbolja glumačka ostvarenja, kao i za najboljeg mladog glumca (do 25 godina).

O nagradama na 56. „Joakimu“ odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Valentin Vencel, glumac, upravnik Novosadskog pozorišta, Slobodan Ljubičić, glumac, prvak drame Narodnog pozorišta iz Užica i dr Vlatko Ilić, teatrolog, vanredni profestor Fakulteta dramskih umetnosti.

Festival „Joakim Vujić“ organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije. Realizaciju festivala pomogli su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.