Dugometražni dokumentarni film autora Branka Lazića (Republika Srpska), o poznatoj kantautorki Jadranki Stojaković, biće prikazan u utorak, 31. maja, u sali Biblioteke “Bora Stanković” (Američki kutak), sa početkom u 19 sati.

Legendarna kantautorka i pop pevačica, zvezda SFRJ Jadranka Stojaković preminula je 3. maja ove godine u 66. godini u Banjaluci, u staračkom domu “Karitas”, gde je provela poslednje dane.

U tom periodu sećala se svoje karijere, kao i dobrih i loših stvari koje su je zadesile u životu, a dokumentarista Branko Lazić, inače urednik dokumentarnog programa Radio televizije Republike Srpske, pratio ju je i na tom putovanju kroz njenu zvezdanu prošlost, beležio neke neispričane trenutke u njenom životu, pričajući ujedno i priču o Jugoslaviji i sceni koje više nema.

Tako je nastao film “Jadranka”, dugometražni dokumentarac koji je svetsku premijeru imao 13. maja ove godine na festivalu Beldocs u Beogradu.

Sada, međutim, njena životna priča posmatraće se drugačijim očima. Utoliko će film biti još intrigantniji ovdašnjoj publici.

Jadranka Stojaković ostaće upamćena kao apatrid, “voljena pesnikinja nesrećno zaljubljenih”, kako i kaže u filmu. Nakon karijere u eks Jugoslaviji, gde je radila i kao pevačica i kao slikarka, nastavlja život u Japanu, sve do pada na bini 2009. godine, koji ju je primorao da odustane od koncerata i javnih nastupa.

Film međutim, donosi one manje poznate detalje iz njenog života koji je čine još intrigantnijom – manje je poznato da je volela žestoku gitaru, eksperimentalnu i ambijentalnu muziku, Džeksona Poloka i da je sanjala na japanskom jeziku.

Film Branka Lazića je, tako, zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tokom minule tri godine borbe sa neizlečivom bolešću.

Projekcija dokumentarnog filma “Jadranka” u Vranju je prva nakon svetske premijere.

 

O AUTORU

branko-lazicBranko Lazić, dokumentarista i producent, rođen je 1968. u Sarajevu, a živi u Banjaluci. Radi na Radio televiziji Republike Srpske kao urednik dokumentarnog programa. Bio je fotoreporter (Oslobođenje), snimatelj (SRT), reditelj, producent, šef produkcije i direktor programa (ATV). Autor je više stotina tv emisija, reklamnih i muzičkih spotova, kampanja. Za dokumentarne filmove nagrađivan je na više desetina domaćih i međunarodnih festivala. Blog: dokumentarista.wordpress.com. Filmografija – dokumentarni: Sveti kamen (1993), Nije srpski ćutati (1999), Četiri stiha za božić (2000), Škola života (2001), Tajne rata (2007), Hram (2009), Dobrovoljno umro (2009), Bila sam mala (2010), Arie (2012), Brojevi (2013), Živa glava i vinkl (2014), Biti ili ne Ivan Hiti (2015), Jadranka (2015), Jauci sa Zmijanja (2016).