U četvrtak, 22. oktobra u 19 sati, u maloj sali Galerije Narodnog muzeja, biće otvorena izložba pod nazivom „U meni“ Ivane Dragutinović Sokolovski, umetnice iz Beograda


Ivana Dragutinović Sokolovski rođena je 11. maja 1974. u Beogradu. Diplomirala je 1999, magistrirala 2003. i doktorirala 2015. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Iza sebe ima brojne samostalne izložbe, a učestvovala je i na više od pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je značajnih nacionalnih priznanja, a njeni radovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama i javnim ustanovama.

Opus autorke račva se na više medija: osim slika i crteža, bavi se intezivno instalacijom, performansom, videom i fotografijom. U svim oblastima, međutim, dominantan je čisto slikarski pristup, odnosno rad sa pikturalnom materijom (teksturom), formom i bojom, bilo da je ona u dve ili tri dimenzije. Mnogi njeni radovi govore o potrebi da se materija (boja, pigment, ruž za usne…) prstima nanosi ili rastavlja na podlozi, da preko dodira stvori čulni vizuelni užitak kod posmatrača, dok neki opet imaju snažan, odlučan potez četkom ili suptilnu transparentnost akvarelske lirike.

Izložba radova Ivane Dragutinović Sokolovski organizovana je u okviru godišnjeg programa Galerije Narodnog muzeja, finansijski  je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a trajaće do 6. novembra.

Zbog opasnosti od korona virusa, iz Galerije Narodnog muzeja mole posetioce da nose maske, da dezinfikuju ruke na ulazu, da drže rastojanje od dva metra i da sačekaju svoj red za obilazak izložbe ukoliko je u Galeriji već 10 posetilaca.