U sredu, 16. decembra, u 15 sati u Maloj sali Galerije Narodnog muzeja biće otvorena izložba crno-belih fotogafija pod nazivom “Spavaći” Danice Trajković


Na fotografijama nastalim u poslednje dve godine nalaze se pojedinci u trenutku predaha, neretko utonuli u san. Iako su različitog životnog statusa, starosnog doba, društenog i kulturnog miljea, zajedničko im je da su deo javne sfere – gradskih ulica, parkova, trgova, festivala, koncertnih dvorana…

– Fotografisani u različitim državama, gradovima, mestima i situacijama, ”spavači” su deo postavke koju je aranžirao sam život. Samim tim dualnost prikaza je očekivana, ali i iznova intrigantna jer je neponovljiva u sveopštoj prolaznosti, navodeći na mnoga pitanja kako samu autorku tako i posmatrača – beleži slikar Marion Dedić.

Fotoreporterka

Danica Trajković rođena je 1988. godine u Gnjilanu. Odrasla je u Кosovskoj Кamenici, a trenutno živi i radi u Grockoj. Motivaciju pronalazi u ljudima iz okruženja, njihovoj energiji i osećanjima. Najviše je zanima dokumentarna i koncertna fotografija, a bavi se i istraživanjem konceptualne umetničke fotografije.

Njeni radovi objavljivani su u raznim štampanim i elektronskim medijima. Fotografiše na muzičkim festivalima i mnogobrojnim koncertima domaćih i stranih muzičara kao fotoreporter portala ’’Rokpokret’’ i ’’Metal portal’’. Iza nje su dve samostalne i više grupnih izložbi.

Izložba fotografija Danice Trajković će trajati do 25. decembra, a zbog opasnosti od korona virusa, iz Narodnog muzeja mole posetioce da nose maske, da dezinfikuju ruke na ulazu, da drže rastojanje od dva metra i da sačekaju svoj red za obilazak izložbe ukoliko je u Galeriji već pet posetilaca.