Večeras u 19 sati u maloj sali Galerije Narodnog muzeja biće otvorena samostalna izložba portreta “Kraljevi i kraljice” Andrije Drežnjaka. Posetioci mogu da pogledaju izložbu uz poštovanje mera zaštite (maske, najviše 10 osoba u prostoriji) do 25. avgusta


 

Na izložbi je zastupljeno 12 portreta koji su rađeni u uljanoj tehnici na lesonitu, a svako delo prate tekstovi sa istorijskim podacima iz života oslikanih vladarskih parova. Predstavljeni su Mrnjavčevići, Hrebeljanovići, Nemanjići, Кotromanići i drugi.

Andrija Drežnjak živi u Vranju

Prema rečima Miće Veselinovića Tarskog, slikara i autora teksta u katalogu koji prati izložbu, Andrija Drežnjak nas portretima uvodi u začarani krug srednjeg veka.

– Pažnju privlači i odevanje kraljeva i kraljica, tako da nas je umetnik detaljima ubedio da se na srpskim dvorovima nosila odeća, krune, oružje, nakit, ukrasi i drugo, baš tako kako je prikazano… Portreti iz srednjeg veka, koje oslikava Andrija Drežnjak, su nešto što se retko koji slikar usudio da radi, pogotovo što su prvi put predstavljene i kraljice. Ovi radovi nas podsećaju i na istoriju koju često zaboravljamo, značajni su i za neke udžbenike, ilustracije, stripove, a u krajnjoj liniji i za kompjuterske animacije – smatra Veselinović.

Andrija Drežnjak je rođen u Кruševcu 1985. godine, a poreklom je Hercegovac. Živeo je u Trsteniku pre nego što se preselio u Niš zbog studija na Pravnom fakultetu. Aktivnije se bavi slikanjem poslednje tri godine. Trenutno živi u Vranju.