U ponedeljak, 21. septembra, u 19 sati u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja biće otvorena izložba pod nazivom “Međuprostor”. Svoje radove izložiće Beograđanke Ana Piljić Mitrović, magistar slikarstva, Nevena Popović, doktor vajarstva, Milena Putnik, doktor višemedijske umetnosti i Mirjana Odić, magistar umetnosti. Izložba će trajati do sredine oktobra


Međuprostor je nastao kao ideja o zajedničkom radu i stvaralačkoj igri između četiri umetnice. To nije putujuća izložba – konkretna postavka predstavlja priliku da se pretresu izlagačke mogućnosti, i, u zavisnosti od usvojenog koncepta, pripreme i izvedu određene intervencije koje uvezuju pojedinačne radove u celinu. Na taj način svaka izložba postaje zaseban stvaralački međuprostor.

Umetnice su do sada imale dve ovakve izložbe, a u Vranje su pozvale tri gosta, koji će pridružiti zajedničkoj igri: to su Milica Dukić, umetnica iz Кraljeva i Vladimir Ilić, umetnik iz Novog Sada, kao i Marija Radoš, istoričarka umetnosti iz Beograda.

Da umetnost ne bude sama sebi dovoljna

“Međuprostor” predstavlja odgovor četiri umetnice na lične i društvene uslovljenosti. Posle dvadesetak godina prisutnosti na umetničkoj sceni Srbije, sa razvojem umetničkog izraza, izlagačkim iskustvima, obrazovnim radom sa različitim društvenim grupama i brojnim obavezama koje nosi status umetnika i univerzitetskih nastavnika, u njihovim životima sve vreme provlači se jedna konstanta: manjak vremena i prostora za umetnički rad.

Potreba da umetnost ne bude sama sebi dovoljna, nego da stvara moćni međuprostor univerzalnih vrednosti postojanja, čini srž ovog koncepta. Ujedno predstavlja i temu koju ovim projektom umetnice žele da istraže, a na neki način i potvrde. Građenjem zajedničkog međuprostora čuva se bogatstvo različitosti i potvrđuje uzajamno uvažavanje.

Zbog opasnosti od korona virusa, iz Galerije Narodnog muzeja mole posetioce da nose maske, da dezinfikuju ruke na ulazu, da drže rastojanje od dva metra i da sačekaju svoj red za obilazak izložbe ukoliko je u Galeriji već 20 posetilaca.