U petak 1. juna, u Sali broj 2 Oficirskog doma u Nišu, od 19 časova biće otvorena izložba radova sa međunarodne umetničke kolonije Art To Go Jazzy 2017, a koncert će održati jazz sastav FAM TRIO kojim će započeti promocija programa Nišville Showcase 2018.


 

Na izložbi će biti predstavljeni radovi nastali na „umetničkoj kolonizaciji niške Tvrđave“ 2017. godine u okviru pratećeg programa prošlogodišnjeg Nišville jazz festivala, na kojoj je stvaralo 24 umetnika iz Srbije, Makedonije i Bugarske. Ovu Izložbu, na kojoj će publika moći da vidi pedesetak slika i skulptura, organizuju Nišville Fondacija i ARTEF uz podršku Kancelarije za mlade Grada Niša.

Na otvaranju izložbe biće najavljen i novi konkurs za umetničku kolonizaciju Tvrđave u okviru Nišville festivala 2018, a poštovaoci likovne umetnosti izložbu mogu posetiti do 7. juna 2018. godine.

Nakon svečanog otvaranja izložbe nastup će održati niški jazz sastav FAM TRIO, koji predvodi mladi i perspektivni saksofonista Filip Stipsić. Njihov koncert će biti ujedno i promocija novog pratećeg programa Nišville jazz festivala – Nišville Showcase 2018, koji će biti održan od 9. do 12. avgusta 2018. u Oficirskom domu.

Prezentacija jazz sastava iz Srbije

FAM TRIO je 30. aprila, na svetski dan džeza, nastupio na „Balkan Showcase-u“ u Tirani, predstavljajući nišku i srpsku jazz scenu, a Filip Stipsić je prošle jeseni bio član „Internacionalnog Big benda 16 + 1”, koji je nastupio u kineskom gradu Guangzhou.

Prvi Nišville Showcase predstavljaće prezentaciju stvaralaštva jazz sastava iz Srbije direktorima jazz festivala iz Kine, Francuske, Litvanije, Bugarske, Albanije, Poljske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, kao i jazz promoterima i izdavačima iz više zemalja koji će biti gosti predstojećeg Nišville jazz festivala.

Za razliku od evropskih showcase-eva koji su internacionalnog karaktera i gde nastupaju sastavi iz različitih zemalja, na Nišvilu će se predstaviti isključivo domaći izvođači, sa ciljem da se probiju na jazz festivale u Evropi, a i šire.