Koncertima u pet država i 10 gradova Nišville jazz festival će i ove godine, sedmi put za redom, obeležiti Svetski dan džeza. Koncerti će biti održani u ponedeljak, 30. aprila u Kaunasu (Litvanija), Turn Severinu (Rumunija), Sofiji (Bugarska) i Tirani (Albanija), te u Novom Sadu, Kladovu, Leskovcu, Bujanovcu, Nišu i Vranju


 

UVranju će u Muzičkoj školi u 14 sati (matine svirka) nastupiti bend Kolege iz Niša. U Novom Sadu će koncerti biti održani na kultnim mestima, u Pikniku i Sovi, gde će posetioci moći da vide i radove niškog fotografa Dušana Mitića Cara – „Carski rez – izložba za poneti“, koja predstavlja retrospektivu najboljih fotografija sa prethodnih izdanja Nišville jazz festivala.

Nišville poziv na džemovanje

U Nišu će tačno u podne biti održan matine koncert ispred Nišville Jazz muzeja (Hamam) u Tvrđavi, gde će biti postavljena i izložba umetničkih radova sa prethodnih izdanja Nišville jazz festivala.

Celovečernji koncert biće održan u klubu Feedback od 21 h. Nosioci programa biće Vlada Karadžov combo jazz band i DJ Loptica iz Niša, a predviđen je i tradicionalni jam session na kome će nastupiti mnogi niški renomirani muzičari jazz, blues, soul, funk i srodnih muzičkih pravaca.

Nišville poziva muzičare svih generacija da se pridruže proslavi svetskog dana džeza, ponesu svoje instrumente i budu deo ekipe, koja po običaju kroz spontano „džemovanje“ donosi neponovljiva i dragocena iskustva i muzičarima i publici.

Za sve programe povodom međunarodnog dana džeza ulaz je besplatan!

Džez postao glas slobode i tolerancije

Poslednji dan aprila proglašen je od strane UNESCO, na inicijativu Herbija Henkoka, za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 godina džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta. Ove godine, centralna proslava svetskog dana džez muzike biće organizovana u St. Petersburg-u u Rusiji, kao i u New Orleans-u u SAD.

Veliki kompozitor Igor Stravinski rekao je svojevremeno da je džez “klasična muzika 20. veka”, a jednu od najboljih (socijalnih) definicija ove muzike dao je Quincy Jones: “Jazz ima moć da ljudi zaborave na međusobne razlike i ujedine se… Jazz je personifikacija za transformisanje pretežno negativnih okolnosti u slobodu, prijateljstvo, nadu i dostojanstvo!”