Tokom koncerta legendarne grupe Gipsy Kings u Sava Centru, u nedelju 2. decembra, snimaće se završni kadrovi filma o kralju romske muzike Šabanu Bajramovicu. Film režira Željko Mirković, koji je o Šabanovoj muzici snimio i izjave najvećih zvezda, medu kojima su i Solomon Burke, Blues Brothers, Candy Dulfer, Incognito, Alpha Blondy i mnogi drugi


 

Paco Baliardo, osnivač Gipsy Kingsa i najstariji sin Manitasa del Plate pojaviće se na bini sa statuetom Šabana Bajramovica i posvetiti mu nekoliko pesama, među kojima i “Đeli Mara po vašari”, koju je kasnije Goran Bregović zaštitio pod imenom “Mesečina”. Šabanu u čast izvešće i kompoziciju “My Way”.

Šaban Bajramović i My Way

Direktor Nišvila Ivan Blagojević izjavio je da su Gipsy Kings bili grupa koju je Šaban najviše voleo, a da mu je omiljena numera bila upravo “My Way”, koju je preveo na romski jezik i uvežbavao sa klasičnim džez bendom u Nišvil radiju, uz nekoliko drugih džez standarda, u nameri da snimi album autentičnog romskog džeza. Zbog Bajramovićevih problema sa srcem taj album nikada nije završen.

Šaban Bajramović Gipsy KingsŠaban Bajramović je često pričao da bi voleo da je on napisao tu pesmu, a inače, na osnovu ekspresivnosti izvođenja, bio je ubeđen da je Frank Sinatra i komponovao “My Way“, mada je reč o melodiji “Comme d’habitude” koju je napisao fransuski tandem Jacques Revaux – Claude Francois, a za koju je Paul Anka napisao sasvim novi tekst.

Koncert u Sava Centru desiće se nakon 10 godina od velikog koncerta “Prijatelju Šabanu” koji je zahvaljujući Ministarstvu kulture i Nišvilu održan u čast tada preminulog pevača.

Meka moć

Tokom svih prethodnih izdanja Nišvila, reditelj Željko Mirković, inače rođeni Nišlija, nosilac 53 internacionalne nagrade, kandidature za Oskara i predavač predmeta “Film i digitalni mediji “ na američkom univerzitetu, snimao je sa svojom ekipom nastupe i izjave o Šabanovoj muzici najvećih zvezda festivala dobitnika nagrade “Nisville Grand Prix – Šaban Bajramović”, medu kojima su bili i Solomon Burke, Blues Brothers, Candy Dulfer, Incognito, Alpha Blondy i drugi.

Željko Mirkovic je izjavio da Šaban Bajramović i popularnost njegove muzike jesu primer takozvane “Meke moći “ i širenja pozitivne slike šarma jednog naroda.

On da planira da pored filma uradi i seriju od 10 epizoda na sličan način kako je to uradio sa svojim poslednjim filmom “Teslin narod“.

Najbolje sa Nišvila u Sava centru

Koncert grupe Gipsy Kings je deo akcije decentralizacije kulture “Najbolje sa Nišvila u Beogradu“. Pored njihovog celovečernjeg koncerta, polučasovnim nastupima u velikoj Sali Sava Centra predstaviće se i “Nišville Big Band” sa dirigentom dr Dragoslavom Petrovićem i najbolji srpski džez sastav u međunarodnim okvirima “Eyot”, a u foajeu – “Nišville Youth Orchestra” i “Jayus Jazz”.

Takođe, posetioci će moći da vide i izložbe slika nastalih na umetničkoj kolonizaciji niške tvrđave “Art to go Jazzy“, kao i strip radove ovogodišnje “Nišville Striporame“ među kojima i rad Viktora Bogdanovića, crtača Supermena i Betmena.