Ovogodišnji Nišville imaće 14 pozorišnih predstava iz zemlje i inostranstva, što će praktično biti prvi međunarodni teatarski festival u ovom delu Srbije. Dolazak su potvrdile pozorišne trupe iz Italije, SAD, Francuske, Mađarske, Norveške i Bugarske.


 

Umetnička direktorka i selektorka tetarskog programa Nišville jazz festivala, beogradska glumica i zamenica direktora beogradskog Dah Teatra Maja Mitić ističe da na jugu ne postoji teatarski festival međunarodnog karaktera, pogotovo ne savremenih tendencija XX i XXI veka.

– Pokretanjem Internacionalnog teatrskog festivala savremenog izraza pridružujemo se i glavnoj smernici naše države – decentralizaciji Srbije. Jazz festival promoviše slobodu, jednakost i toleranciju, a teatarski festival će biti prirodni partner koji deli iste vrednosti – kazala je Maja Mitić.

Zajednički imenitelj je da se u predstavama koristi muzika koja se oslanja na jazz, njegove inspiracije, početke ili savremeni izraz u bilo kom obliku. Selekcija objedinjuje večernju i scenu za decu, ali i bebe. Forme ovog festivala su od spektakla, teatra na zadati tekst, uličnih performansa, cirkusa, plesa ili predstava izložbi.

Nišville – kulturološka razmena

Tokom festivala će se odvijati kulturološka razmena umetnika u formama demonstracija rada, prezentacija, predavanja i okruglih stolova. U popodnevnim časovima biće organizovane radionice za studente umetničkih fakulteta, kao i za sve zainteresovane za ovaj oblik umetnosti, a teme su javni prostor kao scena, veza izmedju performansa, koncerta, predstave, pozorišne instalacije, koncert kao predstava.

Planirana je i umetnička razmena u formi spajanja već postojećeg skeleta predstave italijanske grupe “En Vol” iz grada Sasari na Sardiniji sa umetnicima iz Niša i Beograda. To je predstava – spektakl “Gernika”, kojom se obeležava 80 godina od bombardovanja istoimenog španskog grada od strane nacista. Preko 20 ljudi će se pre početka festivala u Nišu okupiti kako bi uradili ovu predstavu, koja će i otvoriti ovogodišnji teatarski festival.

Ideja je da se ceo grad “razigra”, a predstave će biti izvođene u tvrđavi, u amfiteatru na keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, u dvorištu Banovine, Oficirskom domu, na ulicama i trgovima Niša.

Teatarski festival traje od 6. do 13. avgusta 2017, a poslednja četiri dana program će se preklopiti sa glavnim programom jazz festivala.

Nišville GERNIKA