Vranje – Kompanija Geox ne želi da posluje u sastavu Slobodne zone, saznaje Vranje Net.

   

Prema rečima Bobana Stankovića, pomočnika gradonačelnika zaduženog za lokalni privredno-ekonomski razvoj, rad, zapošljavanje i upravljanje projektima, kompanija Geox će poslovati kao i sve druge firme, odnosno plaćaće carinu za uvezenu i izvezenu robu.

Geox nema obaveze prema Slobodnoj zoni: Stanković

– Geox ima izuzentno komplikovanu evidenciju u kojoj se nalazi preko osam miliona artikala. Prilagođavanje te evidencije režimu poslovanja u slobodnoj zoni zahteva promenu softvera, što je izuzetno skupo, tako da su oni odlučili da za sada to ne čine – objašnjava Stanković.

Inače, u slobodnim zonama izvoz i uvoz robe i usluga ne podležu kvantitativnim ograničenjima, niti se na taj uvoz i izvoz primenjuju mere komercijalne politike.

Prema Stankovićevim rečima, Geoks nema obavezu da plaća usluge koje pruža Privredno društvo “Slobodna zona Vranje” i moći će u budućnosti da iskoristi povoljnosti koje pruža slobodni režim poslovanja ukoliko to poželi.

Sada je samo pitanje čemu će služiti Privredno društvo “Slobodna zona Vranje” ako velike kompanije, poput Geox-a, ne koriste njegove usluge.

Z. R.