Političare ne interesuju zaposleni, nego birači, koji su za Geox varijante prilježno glasali i 2008, i 2012. i 2016. I ćao ragazzi.

Piše: Zoran Radulović

Čini mi se da je prašina podignuta oko Geox-a malo legla i da je vreme da zbivanja u i oko te fabrike obuće razmotrimo racionalno i bez patetike.

Geox i naši

Odmah da kažem da nimalo ne sumnjam u navode radnica, koje su bez posla ostale zato što su javno govorile ono što misle: verujem da su zarade u Geox-u mizerne, da se prekovremeni rad ne plaća adekvatno, da su neki šefovi skotovi i da se manipuliše ugovorima o radu.

Zato moje pitanje glasi: ima li tu ičeg novog, ima li bar jednog detalja kojeg dosad nismo videli, ali kod domaćih poslodavaca? Zar je u preduzećima sa srpskim vlasnicima sve pod konac? Da li tamo radnici zarađuju 500 evra mesečno? I nema šikaniranja? A naše gazde sa svima uredno potpisuju ugovore o radu?

Dakle, po čemu se Geox razlikuje od bilo kog srpskog preduzeća? Ni po čemu. To je, verovali vi ili ne, fabrika koja posluje uz pomoć domaćeg kapitala i u kojoj su zaposleni naši ljudi. Podatak da su vlasnici Italijani tu ne igra bitnu ulogu. Geox-ova fabrika u Vranju je naše čedo, a evo zašto tako mislim.

Da li ološ zaslužuje vladavinu prava?

Suština je u dva problema: prvi je naivno verovanje da su stranci dužni da obezbede ono što nam je uskratila domaća kvazielita: vladavinu prava.

Zar vam ne para uši ćutanje lokalnih političara o događajima u Geox-u? Nešto ne lete saopštenja na tu temu.

U predizbornoj kampanji ti isti političari su se tukli do poslednje zapete oko toga čiji lider je doveo Italijane, ko je položio kamen temeljac, ko će da preseče vrpcu. A sada muk. Ne objašnjava li to kolika je zapravo njihova briga za prava radnika? Ili je AV možda sve objasnio konstatacijom da smo lenštine i ološ?

No, ponašanje trulog političkog establišmenta lako je razumljivo. Te ljude pokreću goli lični interesi, tj. želja da se opstane na vlasti i napune džepovi. Oni dobro znaju šta kome mogu da obećaju, a kada im je bolje da ćute. Njih ne interesuju zaposleni, nego birači, koji su za Geox varijante prilježno glasali i 2008, i 2012. i 2016. I ćao ragazzi.

Italijani jesu došli na naše tržište, ali to ne znači da će poslovati po pravilima EU, jer mi i nismo u EU. Poslovaće po našim pravilima. A kakva su ta naša pravila? Mislite da oni ne znaju da imaju posla sa pokvarenim, gotovo nepostojećim sistemom? Zašto bi oni brinuli za propise koje ne fermaju ni domaći političari? Kako da budu pošteni tamo gde sve pršti od korupcije? Dovoljno im je da kupe dva automobila državnim službenicima, od naših para, i priča je gotova.

Mnogi ne veruju u tržište, ali to ne znači da ono ne postoji

Ipak, meni je posebno zanimljivo to što se u medijima i na društvenim mrežama i dalje naveliko lupeta u više pravaca. Iz nekog razloga mnogi su osetili potrebu da iznesu svoja smatranja o stranim poslodavcima, a povika na zle kapitalističke dođoše koji nas kao eksploatišu postaje patriotska obaveza.

Iza svega toga krije se drugi naš veliki problem: većina ovde ne razume ili ne želi da prihvati ekonomske zakonitosti na kojima počiva svet. Posledica toga su već pomenuti rezultati izbora, potom stanje u kojem se nalazi domaća privreda i, na kraju krajeva, kvalitet života prosečnog srpskog građanina.

Elem, muke koju imaju radnici u Geox-u, Juri, ili u bilo kojoj domaćoj firmi prevashodno su posledica tržišnih okolnosti, a ne volje nekog posebno zlog i pohlepnog Italijana, Kineza ili Srbina.

U Vranju nezaposlenih ima oko 10 hiljada, a to svakog radnika čini lako zamenjljivim. To ti je ono: ako nećeš ti, ima ko ‘oće. Zašto bi poslodavac nekome platio 500 evra, ako može da nađe radnika za 150 ili čak za 100 evra? Znam da vam je odavno muka od tog rezona, pa biste zato problem mogli jednom da posmatrate i iz ličnog ugla, da ne kažem iz ugla poslodavca: da li na pijaci pazarite paradajz po ceni od 100 dinara ako taj isti paradajz možete da kupite za 50?

Žao mi je, to je stvarnost. Tržište postoji, i prilično je surovo jer funkcioniše na bazi ponude i tražnje, ma koliko populisti i demagozi raznih boja to ignorisali. Što pre to shvatimo, tim bolje.