Kad gledate rukovodioce Jumka, bivše i sadašnje, zar vam ponekad ne padne na pamet – kako li gi tekna?

U vranjskoj pamukari nekada je radilo skoro pa 13.000 ljudi. Onda se stvar zagovnala, pa su mnogi bacili kamen i otišli svojevoljno. Onda je država krajem 2003. odlučila da sprovede socijalni program, zarad lakše privatizacije, pa smo svi mi, poreski obveznici, platili otpremnine za oko 8.000 ljudi, da bi oni imali za ‘leba, dok se ne snađu, i dok se pamukara ne utopi nekom investitoru.

     Onda su stvar posle nekoliko godina preuzeli genijalci iz lokalnog DS, pa su postavili svog direktora, stručnjaka, koji je osmislio UPPR (unapred pripremljeni plan reorganizacije) i od države skromno zatražio najmanje pet miliona evritja da opravi rabotu. Obećao je da će da namava 300 da bi moglo da se zaposli 500. E, al sreće taj nije imao, smenilo ga, došli ovi napredni, koji su odma’ shvatili da taj čovek mudro zbori.

     Tada je, 2014, u Jumku bilo nešto preko 1.700 arbajtera, ali napredni su promptno tražili od države pare da oteraju 500, da bi, kako je rek’o ministar Sertić, bio ja i lično čuo, Jumko lakše utopili nekom Turčinu. I dobili pare da isplate tih 500 namavanih što svojevoljno odlaze, i najavili da brat Turčin samo što nije doš’o.

     E, al’ u međuvremenu je napredni ekspert Đoša zaposlio četiristo komada svakojakih, da bi napredno dobili izbore. I dobili izbore, nema greške.

     Onda je novi napredni direktor, ovaj što je doš’o posle Đoše (koji sad po zadatku partije opravlja Vodovod i čisti sneg neiznenadjen), izjavio da ima 1.600 ljudi i da mora da se daju pare za novi socijalni program, zamisli, da bi se spasili pamukari. I država, u tvoje ime glupsone što čitaš sad ovo, pristane da da pare.

     A onda, suvi genije, predsednik Nadzornog odbora Jumka Branislav Popović, tj. Popović dr Branislav, man from Surdulica, koji dobija 500 evritja nadoknade za težak inetelektulani rad, ničim izazvan, kao da reče da smo svi mi dalebu, kad se već toga nismo prvi setili, a tol’ko je prosto:

– Jumko pozitivno posluje i zato za državu više nije prioritet za privatizaciju. Država mora prvo da privatizuje preduzeća za koja izdvaja novac – rekao je Branislav Popović i dodao da Jumko od septembra 2014. godine ne dobija nikakvu novčanu pomoć od države.

Branislav Popović, 17. novembar 2016, TV Info puls