Festival pod nazivom ,,Vranjska gradska pesma” biće održan 21. i 22. februara, prenosi zvanični portal Grada


 

Festival je organizovan povodom pedeset godina od smrti čuvene Stane Avramović Karaminge, autorke pesme ,,Dimitrijo, sine Mitre”, Vranjanke koja je decenijama čuvala, negovala i drugima prenosila izvornu vranjansku pesmu.

Festival počinje 21. februara u 19 sati u sali Doma vojske, a na otvaranju će govoriti potomci Stane Karaminge – prof. dr Sima Avramović i dr Marina Džikić. U nastavku programa biće prikazan film o baba Stani, a predviđeno je i obraćanje Mirjane Drobac, etnomuzikologa u Muzičkoj produkciji RTS-a, koja će govoriti o gradskoj vranjskoj pesmi.

U muzičkom delu programa nastupiće vokalni solisti Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace i Slobodan Jovanović Cobi, kao i KUD ,,Sevdah”.

Uz pratnju orkestra Ljubiše Pavkovića

Kako je navedeno na zvaničnom portalu Grada, drugog dana festivala, 22. februara od 12 sati, u koncertnoj sali Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac”, učenicima i svim zainteresovanim, Mirjana Drobac održaće predavanje o vranjskoj gradskoj pesmi.

U večernjem delu programa, od 19 sati u sali Doma vojske, predviđen je nastup vokalnih solista Vesne Dimić, Slobodana Jovanovića Cobija, Biljane Petković, Tijane Vučković, Branimira Stošića Kaceta, Ivane Tasić i Čede Markovića, uz pratnju orkestra Ljubiše Pavkovića.

Pokrovitelj festivala je Grad Vranje.