Vranje će od 3. do 7. juna biti prvi domaćin ovogodišnjeg Festivala evropskog filma. Svečano otvaranje je u Javnoj biblioteci “Bora Stanković”, 3. juna u 19 časova, a biće prikazan španski film Tišina drugih. Ulaz na sve projekcije je besplatan


 

TIŠINA DRUGIH (EL SILENCIO DE LOS OTROS)

Almudene Karasedo, Roberta Bahara (2018)

Zemlje: Španija, SAD

Žanr: Dokumentarni

Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.

Utorak 4. jun, 17 h

DIJAMANTINO

Gabrijel Abrantes i Daniel Šmit (2018)

Zemlje: Portugal, Francuska, Brazil

Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Žanr: Drama, komedija

sreda 5. jun, 17 h

BELGIJSKI KRALJ

Peter Brosens i Džesika Vudvort (2016)

Zemlje: Belgija, Holandija, Bugarska

Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

Žanr: Drama, komedija, Road Movie

četvrtak 6. jun, 17 h

KRVAVO MLEKO (PETIT PAYSAN)

Iber Šaruel (2017)

Zemlja: Francuska

Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Žanr: Drama

petak 7. jun, 15 h

STRANAC U RAJU

Gvido Hendriks (2016)

Zemlja: Holandija

Žanr: Dokumentarni

U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, film istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: Stranac u raju je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.

petak 7. jun, 17 h

DALEKI LAVEŽ PASA

Simon Lereng Vilmont (2017)

Zemlje: Danska, Švedska, Finska

Žanr: Dokumentarni

Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Ovaj film prati jednu godinu Olegovog života i naglašava vezu koju ima sa bakom. Držeći se Olegove priče, Daleki lavež pasa prikazuje kakav efekat rat ima na decu.

Kampanja #EUzaTEBE

Festival evropskog filma se održava osmi put zaredom i donosi najnovija evropska filmska ostvarenja. Do kraja avgusta, putujući Festival gostuje u devet gradova sa šest filmova, a nakon toga će biti uključeno još 18 filmova najbolje evropske produkcije, koje će srpska publika biti u prilici da vidi tokom jeseni.

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom se građanima i građankama približava Evropska unija.

Festival organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu u saradnji sa gradovima i lokalnim kulturnim centrima.