Na 25. Medjunarodnom festivalu televizijskog etnološkog filma – FESTEF, održanom od 2. do 4. avgusta u Kučevu, dokumentarni film “Drelja Ogorelja”, autora Slađana Stojanovića, u proizvodnji Dopisništva RTS-a u Vranju, dobio je specijalno priznanje za neposredno i celovito svedočanstvo o manje poznatim elementima uskršnjih običaja u Bujanovcu.

Kako prenosi B92, Gran pri FESTEF “Zlatni pastir” dodeljen je ostvarenju “Ispod hrasta” Slobodana Simojlovića, u proizvodnji kuće “Trajni zapis” (Beograd).

“Srebrni pastir” za etnološki zapis dodeljen je filmu “Osenja Stare planine” Svetlane Miljanić u produkciji Radio televizije Vojvodine “za maštovita rešenja u približavanju gledaocima nematerijanog kulturnog nasleđa kazivača sa Stare Planine koji govore šopskim govorom”.

Za režiju filmova “Kašubi, poljski Hazari” i “Mala Crna Gora”, u produkciji RTS-a, “Srebrni pastir” je pripao Branku Stankoviću za “doprinos razumevanju kako bogate kulture bliskog, a nedovoljno poznatog slovenskog naroda, tako i bliskog, a skrajnutog područja koje pripada zajedničkom kulturnom nasleđu”.

“Srebrni pastir” za najbolji scenario dodeljen je Branku Radakoviću za ostvarenje “Limunovo drvo” za majstorsko preplitanje svedočanstava učesnika jednog od najuzbudljivijih perioda rokenrola na našim prostorima.

Za najbolju kameru nagrađen je Radoslav Vladić za film “Koreni zla” (Pradok, Beograd) za sveden, efektan, snimateljski rad koji ponire u duševni svet počinioca natežih zločina.

“Srebrnim pastirom” u ketegoriji najbolji amaterski film nagrađeni su filmovi iz serijala “Razgovori pokraj puta” – “Dragan Negovanović” i “Vinka i Borislav” autora Dobrivoja i Dobrile Pantelić (produkcija: Tri D), za pažnju i podršku koju posvećuju kazivačima iz svog rodnog kraja. Najbolji strani film je “Biti ili ne Ivan Hiti” u režiji Branka Lazića i produkciji Radio televizije Republike Srpske.

Za najbolji strani amaterski film “Srebrni pastir” je dodeljen filmu “Jedina kneževina na Balkanu” Siniše Kesara iz Prijedora.

Ocenjivačka komisija je dodelila i nekoliko specijalnih priznanja, a među laureatima je i Vranjanac Slađan Stojanović za dokumentarni film “Drelja Ogorelja”.

Na FESTEF je prikazano 59 ostvarenja domaće i inostrane produkcije, a ocenjivačka komisija radila je u sastavu: Radoslav Zelenović, filmski radnik – predsednik i članovi Vladimir Bocev, etnolog i reditelj i dr Slobodan Naumović, etnolog.