Kubanski sastav Esudiantina Ensemble, koji postoji više od dve decenije, predvodi pevač i gitarista Ricardo “Aristides” Bekema, a jedan od članova je i Nelson Garzon Delis, unuk Compaya Segunda, legendarnog kubanskog muzičara, ovekovečenog u kultnom filmu Vima Vendersa “Buena Vista Social Club”. Esudiantina Ensemble nastupiće 13. avgusta, a dan ranije i u sklopu besplatnog programa na River stage-u


 

Ansambl Estudiantina nastavlja tradiciju studentskih orkestara koji su na Kubi bili izuzetno popularni početkom prošlog veka. Reč je o kombinaciji izuzetno bogate muzičke tradicije, naročito kada je reč o ritmovima, i probranih savremenim stilova popularne muzike, ali pre svega džeza.

Autentični kubanski stilovi – “Guaracha”, “Bolero”, “Danzon” i “Son”

Za razliku od klasičnih afro – kuban sastava koji se baziraju na zvuku duvačkih instrumenata (pre svega limenih), u postavi Estudiantina ansambla dominiraju žičani instrumenti – gitara i karakteristične kubanske “tres” gitare, kontrabas uz jednu do dve true trube (ili flautu) i čitav arsenal udaraljki, među kojima i “pailitas”, a reč je o francuskom instrumentu koji je na Kubu stigao sa Haitija i preteča je “timbalesa”, nezaobilaznih u postavi svih salsa bendova.

Grupu je osnovao Ricardo “Aristides” Bekema, sa ciljem da sačuva autentične kubanske stilove kao što su “Guaracha”, “Bolero”, “Danzon” i “Son”. Nakon godina studija u Santijago de Kuba, Rei Cabrera Castellano i Aristides Torres, Ricardo je postao jedan od najboljih poznavalaca Trove – muzike nastale još krajem devetnaestog veka koju su izvodili putujući muzičari – trovadores, odnosno trubaduri.

Postava sastavljena isključivo od Kubanaca

Po dolasku u Evropu, preciznije u Holandiju, Rikardo je vodio različite postave Estudiantine u kojima je osim svojih zemljaka okupljao muzičare raznih nacionalnosti, ali je najnovija postava sastavljena isključivo od Kubanaca i jednog muzičara iz Venecuele. Uz nastupe na koncertima i festivalima širom sveta, članovi sastava su naročito ponosni na to što su još 2007. godine na službeni poziv Ministarstva kulture Kube, a na osnovu preporuke koju je potpisao lično Eliades Ochoa Bustamante – još jedne od “”Buebna Vista social club” legendi – nastupili na 45. izdanju prestižnog kubanskog “International Festival de la Trova”.

Članovi sastava su: Ricardo “Arístides” Bekema – vođa sastava, gitara, vokal; Nelson Garzón Delis – vokal, udaraljke, Anibal Avila Pacheco – truba; Alexander Rodriguez Cala – truba; Gerardo Antonio Rosales Rondon – timpani; Leo “Pantaléon” Martis – tres gitara; Dennis Nicles Cobas – kontrabas i Anurakt Scheepers “El Samurai” – tres gitara.