Srpska napredna stranka nesrazmerno je zastupljena u odnosu na ostale stranke, pre svega opozicione, koje učestvuju u predizbornoj kampanji.

Skandalozno je što je Demokratska stranka i zvanično morala da podnosi prijavu REM-u za ono što je posao tog tela, rekla je narodna poslanica DS Aleksandra Jerkov posle podnošenja žalbe DS tom telu zbog nefer uslova za predizbornu kampanju.

– To je svima jasno, ne uvidom u neke analize i ekspertize, već ovlaš pregledom bilo kakve informativne emisije na našim televizijama. Jasno je i da svi ministri, premijer i drugi državni funkcioneri u medijima zloupotrebljavaju funkcije koje imaju da bi vodili predizborne kampanje za svoje stranke a da to REM ne konstatuje. Jasno je i to da su se pojedini mediji otvoreno, nedvosmisleno i očigledno stavili u službu propagande SNS i organizuju programe koji služe isključivo tome da se vodi hajka na Demokratsku stranku, i druge opozicione stranke u manjoj meri, kazala je poslanica DS, kazala je Jerkov.

Ona je navela da to nije pitanje Demokratske stranke, čak nije pitanje ni političkih partija, već pitanje fer uslova za izbore.

– Ovo je pitanje toga da li neko može da vas maltretira u medijima samo zato što mu se ne dopada to što mislite i da li postoje institucije u ovoj zemlji koje mogu da vas zaštite, zaključila je Jerkov.

Narodna poslanica DS Vesna Marjanović kaže da je ovo, nažalost, već drugi put kako je Demokratska stranka prinuđena da podnosi pritužbe nezavisnim i regulatornim telima, što samo govori da se u ovoj zemlji ne primenjuju zakoni koje su ne samo te institucije dužne da poštuju nego i svi učesnici u izbornom procesu.

– Očigledno je bilo i nekoliko meseci pre izborne kampanje, jer su mediji pratili šta se dešavalo prilikom izbora članova Regulatorne agencije za elektronske medije, da se pripremao teren koji je trebalo da uguši svaku ravnopravnost zastupljenosti stranaka u predizbornom procesu, rekla je Marjanović.

Ona je dodala da se to sada vidi na delu, da je izmanipulisan zakon, ali i građani, tako što, zapravo, više i nemamo predizborne aktivnosti u elektronskim medijima.

– Imamo samo nastup jednog čoveka, to je premijer, koji navodno obavlja državne funkcije i to je jedino što građani mogu da vide, rekla je ona.

– Naša poruka je da smo i mi državni funkcioneri, moja koleginica Jerkov i mnoge moje kolege i koleginice, jer mi smo još uvek narodni poslanici a neki od nas su i predsednici skupštinskih odbora. Parlament je takođe važna državna institucija, mi smo takođe državni funkcioneri i smatramo da se i naše aktivnosti moraju pratiti a ne samo aktivnosti premijera, zaključila je Marjanović.

Prigovor DS Savetu Regulatornog tela za elektronske medije

Informativna služba DS