GrO DS: Vranje ostaje bez jedinih novina, demokratija bez glasa, diktatura je na delu.

GrO Dveri: Pritisci na oglašivače da povuku oglase iz Vranjskih i višemesečne inspekcije predstavljaju metode koji u Srbiji nisu viđene još od vremena kad je današnji predsednik bio ministar informisanja.


 

Vranjske demokrate smatraju da je gašenje ”Novina Vranjskih” posle 23 godine rada direktna posledica pogubne politike lokalne vlasti u poslednjih godinu dana, te da je vrhunac njenog licemerja ovogodišnja podela sredstava na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Diktatura na delu

– Jasno je da je cilj bio ubiti jedini medij koji ne izveštava isključivo afirmativno o lokalnim moćnicima i koji otkiva afere (poput odlaska gradonačelnika na letovanje službenim kolima, proslava na dan ”Oluje” i neposrednu po formiranju kosovskih vlasti uz podršku SNS-a, požar od vatrometa u Vranjskoj Banji…). Primera je mnogo, ne mogu se nabrojati. Vranje ostaje bez jedinih novina, demokratija bez glasa, diktatura je na delu – navodi se u saopštenju GrO DS.

Vranjske demokrate ističu da se nisu uvek slagale sa tekstovima objavljenim u ”Vranjskim” u prethodne 23 godine, ali da su odlučni u nameri da podrži odbranu demokratije, prava na javno izgovorenu reč i drugačije mišljenje.

– Dajemo punu podršku Vukašinu Obradoviću da istraje u svojoj borbi, iako ozbiljno brinemo za njegovo zdravlje. Podsećamo, ničija nije do veka gorela, kaže naš narod. Lokalni izbori su sve bliži i sa nestrpljenjem ih očekujemo – zaključak je GrO DS u Vranju.

Odbrana slobodnih medija ključno pitanje

Iz GrO Srpskog pokreta Dveri ocenjuju da sa Vranjskim nikada nisu bili na istoj ideološkoj frekvenciji, ali da uređivačka politika tog lista nikada nije bila stranački pristrasna, te da se kritički odnosila prema svim negativnim pojavama na lokalnoj političkoj sceni.

U ovoj stranci smatraju da je pomenutu razliku teško objasniti ideološki nepismenim ljudima, “koji su u politici iz golog interesa i za koje je svako ko se ne slaže sa njihovom kriminogenom i nakaradnom politikom, smrtni neprijatelj, a koji su, na žalost, u Vranju na vlasti”.

– Pritisci na oglašivače da povuku oglase iz Vranjskih i višemesečne inspekcije predstavljaju metode koji u Srbiji nisu viđene još od vremena kad je današnji predsednik bio ministar informisanja. I to je pravo nasilje nad medijima i slobodom izveštavanja koje treba da bude tema danas u Srbiji – navedeno je u saopštenju Informativne službe GrO Dveri.

Ova stranka pruža punu podršku borbi Vukašina Obradovića.

– Ne moramo svi da mislimo isto, ali moramo svi imati pravo i slobodu da to svoje mišljenje iskažemo. Kao što je za Aleksandra Vučića odbrana TV Pink pitanje odbrane vlasti, tako je i odbrana retkih slobodnih medija ključno pitanje u oslobađanju Srbije od diktature SNS-a i njenog predsednika – kaže se u saopštenju Informativne službe GrO Dveri.

Vlasnik Vranjskih Vukašin Obradović, koji je u prostorijama redakcije započeo štrajk glađu, sinoć je prebačen na Interno odeljenje vranjske bolnice, a njegovo zdravstveno stanje je, prema izveštajima medija, stabilno.