Žene za žene – tako je nazvana konferencija za novinare održana u Gradskom odboru Demokratske stranke u Vranju. Tema su bile žene i njihov položaj u društvu i u Demokratskoj stranci, u kojoj su žene vidljive na ključnim pozicijama stranke. Govorilo se i o programu koji Demokratska stranka nudi ženama kada je u pitanju njihova afirmacija u društvu.

Nela Dimitrijević, potpredsednica Gradskog odbora Demokratske stranke i gradska većnica za kulturu istakla je:

– Mi se kao demokrate do ovog trenutka nismo oglašavali po tom pitanju, ali prosto smo nekako prozvani reagovanjem svih ostalih stranaka kako na lokalu tako i na nivou Srbije koje potenciraju na ulozi i značaju žena u njihovim redovima, a sa druge strane žene im nisu vidljive ni u kom pogledu. Kod nas to nije slučaj- kategorična je Dimitrijevićeva.

– Na našoj odborničkoj listi u Vranju je 40 posto žena, u sadašnjem sazivu Gradskog veća su samo dve žene i obe su iz redova Demokratske stranke. Što se tiče naše unutarstranačke infrastrukture od dvoje potpredsednika Gradskog odbora jedna je žena, na nivou centrale imamo četvoro potpredsednika a od toga su tri žene. Žene u našim redovim su itekako zastupljene i vidljive i naša predsednica omladine je takođe dama.

Dimitrijevićeva je govorila o teškom položaju žena u Srbiji podsećajući da su upravo žene te koje prve dobijaju otkaz kada dolazi do racionalizacije zaposlenih, a teže dobijaju posao. Podsetila je na smanjenje plata i penzija koje se najviše reflektovalo na žene pa su se one uglavnom odricale svih ličnih potreba i troškova kako bi bilo dovoljno za porodične troškove. Istakla je i to da žene u Srbiji zarađuju u proseku 200 evra godišnje manje.

– Mi našim programom promovišemo neophodnost poboljšanja položaja žena u ovom trenutku i neophodnost ženske solidarnosti u situaciji kada nam nije nimalo lako. Očekujemo da će u Demokratskoj stranci prepoznati potencijal koji će ih motivisati da kada budu izašle na izbore i stanu iza paravana razmisle kome će poveriti svoj glas. Osim onoga što im svi pričaju treba da vode računa i ko im to govori. Nije svejedno ko će im govoriti o položaju žena i ko im govori o zaštiti od nasilja.

Dimitrijevićeva je posebno naglasila da su žene dragocen resurs i potencijal koji se mora iskoristiti u budućnosti i da je neophodno više žena ne samo u politici nego u javnom životu, a prvenstveno više žena na radnim mestima.

Biserka Aleksić, predsednica Foruma žena Demokratske stranke osvrnula se na stogodišnju borbu žena za slobodu i za svoja prava podsećajući da slobodu ženama niko nije poklonio već je moraju same osvajati a žene u Srbiji okarakterisala je kao umetnice u preživljavanju.

– Samohrane majke, novinarke, profesorke, spisateljice ne mogu da žive od svog rada već se snalaze. Možemo samo da im se divimo – kaže Aleksićeva.

Ona je istakla i program Demokratske stranke kada je reč o ženskoj populaciji, koji se zalaže za rodnu ravnopravnost, više slobodnog vremena za profesionalni razvoj i slobodne aktivnosti žena i nudi:

– Pomoć svim majkama koje žele da upišu decu u vrtić
– Besplatne usluge gerontodomaćica i kućnu pomoći za starije osobe
– Poseban program socijalne podrške majkama dece sa invaliditetom
– Programe kulture I edukacije koji promovišu rodnu ravnopravnost
– Škole roditeljstva za mame i tate.

Aleksićeva je na kraju izlaganja pozvala sugrađanke da izađu na izbore 24. aprila i odluče same, da ne dozvole da iko odlučuje umesto njih.

Milena Mladenović, predsednica Kluba demokratske omladine Vranje, istakla je da Demokratska stranka u svom programu veliku pažnju posvećuje mladima. Iznela je primamljiv predlog:

– Mladi sa završenom visokom i višom školom imaće mogućnost da prvih godinu dana nakon dobijanja posla rade za prosečnu zaradu u Srbiji dok će poreze i doprinose uplaćivati država. Ukoliko poslodavac nakon isteka godinu dana odluči da mladog čoveka, mladu ženu ostavi na tom radnom mestu, poslodavac će imati tu olakšicu da zaposlenom isplaćuje samo zaradu dok će ponovo država uplaćivati poreze i doprinose.

Ona se obratila mladim ljudima i pozvala sve one koji veruju da se može izgraditi zajednička i bolja budućnost da se priključe, izađu na izbore, okrenu drugi list i zaokruže broj 2.