Povodom gašenja nedeljnika Vranjske i štrajka glađu koji je započeo Vukašin Obradović, oglasila se Vlada Republike Srbije. Portal VranjeNET prenosi saopštenje u celini.


 

Medijska strategija, koja je pre tri godine doneta uz široku saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija, definisala je povlačenje države iz medija. Sve organizacije i udruženja koji su učestvovali u kreiranju Medijske strategije pohvalili su ovaj princip uređivanja vlasništva u medijima, kao način da se obezbedi samostalnost u njihovom radu.

Po ovom principu, mediji se finansiraju po takozvanom projektnom principu, odnosno preko konkursa koji organizuju državne institucije, međunarodne organizacije i donatori koji se bave podrškom rada medija.

Vlada, od 2014. do danas, podržala “Vranjske” sa 4,5 miliona dinara

Vlada Republike Srbije je putem konkursa koji je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja za sufinansiranje sadržaja, od 2014. do danas, podržala nedeljnik “Vranjske” sa ukupno 4.475.959 dinara.

U ovoj godini, “Vranjske” su dobile 1.000.000 dinara za projekat “Čitaj, lajkuj, šeruj Boru” i 700.000 dinara za “Jug Srbije onlajn”, što je za 70 odsto više nego prošle godine.

U 2016. godini “Vranjske” su dobile milion dinara za projekat “Krivični postupci – evropske integracije – domaća praksa”, u 2015. godini 1.200.000 dinara, a u 2014. godini 575.959 dinara.

Nedeljnik “Vranjske” ni po jednom osnovu ne može biti okarakterisan kao medij koji je na bilo koji način diskriminisan od strane konkursnih komisija Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije, čak naprotiv.

Grad Vranje, od 2014. do danas, “Vranjskim” isplatio devet miliona dinara

Dodatno, iz budžeta Grada Vranje, u periodu od 2014. godine do danas, novinskom izdavačkom preduzeću “Vranjske” isplaćen je iznos od 9.026.808 dinara po različitim osnovama.

Pored ovoga, važno je istaći da se “Vranjske” bespravno nalaze u prostorijama Fonda PIO koji je u nadležnosti Filijale Vranje i da je Vlada Republike Srbije sve ove godine nalazila način da izađe u susret “Vranjskim” i prevaziđe i te probleme.

Ovaj prostor zakupljen je još od 2002. godine i zakupac do danas nije redovno izmirivao obaveze po ugovoru o zakupu, pa je nekoliko puta upućivana opomena i tužba za iseljenje, nakon čega su dugovi izmireni.

Na kraju je, u januaru ove godine, upućena tužba za pražnjenje poslovnih prostorija i plaćanje zakupnina i troškova.

Nakon izmirenja obaveza, zakupac je nastavio bespravno da koristi ovaj prostor, a ročište po tužbi Fonda zbog nezakonitog korišćenja prostora zakazano je za oktobar ove godine.

Podsećamo na to da su u periodu od 2008. do 2012. godine, “Vranjske” od Vlade Republike Srbije dobile ukupno 1.674.794 dinara.

Svi mediji imaju probleme sa finansiranjem

Dakle, Vlada Srbije je samo ove godine opredelila veći iznos “Vranjskim” nego što je ukupno dodeljeno u periodu od pet godina, od 2008. zaključno sa 2012. godinom.

Iz svega navedenog, jasno je da se ovde ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, imajući u vidu iznose koje su “Vranjske” dobijale od Vlade Srbije, a posebno od 2014. godine, kao i Grada Vranje, već da je reč o problemu održivog finansiranja sa kojim se suočavaju svi mediji širom sveta.

Štrajk glađu najradikalniji je vid protesta koji ne vodi rešenju, već u još veće probleme. Vlada apeluje da se rešenja traže na drugi način i uvek je otvorena za dijalog.