U organizaciji Grada Vranja i Dopisništva RTS-a, u Domu Vojske Srbije će od 1. do 4. decembra biti održan 14. međunarodni festival dokumentarnog filma Dokument 2017. Ulaz na sve projekcije je besplatan.


 

Petak 1. 12. 2017. u 19 časova

Zašto je Dragan napravio orkestar

Režija: Nikola Spasić (Srbija, Hrvatska, 2017), 62 min.

Samouki romski muzičar iz malog sela Beška u Sremu, Dragan Petrović, sa svoja tri maloletna sina napravio je orkestar ne samo da bi zarađivao za život, nego pre svega da bi porodicu držao na okupu. Na putu do snova, od sviranja na sluh do nota, ovaj neobični ansambl moraće da savlada mnoge prepreke koje im je život namenio, a najstariji sin, Radovan, pred sobom ima najteži zadatak – da napusti selo, upiše muzičku školu u velikom gradu i svoje znanje prenese mlađoj braći kako bi sva trojica izrasla u profesionalne muzičare.

 

Lutajuća srca – arhiv emocija

Režija: Vladimir Ristić i Boban Rajković (Srbija, 2016), 67 min.

Film o legendardnoj niškoj grupi “Lutajuća srca“ svedočanstvo je o sedamdesetim godinama 20. veka, kada je ovaj akustični trio svojim baladama osvajao prostor Jugoslavije i Balkana. Grupu su 1970. godine osnovali Spomenka Đokić (vokal), Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal), a o svojim iskustvima, slavi i zaboravljenim vremenima, ali nezaboravnoj muzici u filmu govore i mnoge poznate ličnosti poput Zdravka Čolića, Kornelija Kovača, Radoša Bajića, Radeta Radivojevića, Bilje Krstić i mnogih drugih.

 

S ruba pameti

Režija: Milana Majar (Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, 2017), 27 min.

Dokumentarni film “S ruba pameti” prepleten je sudbinom hrišćanske porodice iz Sirije. Na vrhuncu rata dva sina i ćerka Younes Ayoub i Helen Alashehab napuštaju ratno razorenu otadžbinu. Strah od terorista i želja da se porodica sačuva zajedno prisilila je Helen da stigne za decom. Porodica je prodala većinu imovine kako bi platila švercerima da ih odvedu u Evropu. Heroj filma, sedamdesetogodišnji Younes Ayoub, ostaje u Damasku.

 

Subota 2. 12. 2017. u 19 časova

Upoznajte Toma Laha

Režija: Dejan Dabić (Srbija, 2017), 26 min.

Priča o Dragoslavu Petroviću ili Tomu Lahu, govori o čoveku koji je nakon odsluženja kazne u KP domu krenuo putem iskupljenja i u potpunosti bio posvećen pisanju i književnosti sa idejama koje su nadilazile vreme u kojem je živeo i stvarao.

 

Kotrljanje

Režija: Žikica Jovanović (Srbija, 2016), 26 min.

Ovo je priča o točku koji je slučajno ispao u Prokuplju, malom mestu na jugu Srbije. U potrazi za srećom sreće bogatu istoriju, kulturu i umetnost ovog malenog grada.

 

Duhovno blago

Režija: Jasmina Ranđelović (Srbija, 2017), 36 min.

U ovom filmu je prikazano 14 crkava i dva manastira iz ugla naratora, jednog dečaka i jedne devojčice. Svaka crkva i svaki manastir imaju svoju priču, ali je to istovremeno i univerzalna priča o istoriji i nastanku duhovnosti i vere.

 

Izložba

Režija: Slađan Stojanović (Srbija, 2016), 17 min.

Ispred Prihvatnog centra u Preševu (Srbija) otvorena je izložba akvarela “Izgon iz raja” Maka Hubjera. Izložba je posvećena izbeglicama i njihovom putu od zemlje porekla do željenih destinacija.

 

Čovek koji je pojeo sebe

Režija: Igor M. Toholj (Srbija, 2015), 22 min.

Branko Crnogorac Kareli jedan je od slavnih, mada bizarnih ličnosti pop kulture bivše Jugoslavije. Nekadašnja cirkuska atrakcija i filmski junak, poznat po svojoj sposobnosti da pojede i svari šta god poželi – natčovek iz ravnice, danas je skromni građanin. Dane svoje svetske slave zamenio je penzionerskim životom u vojvođanskoj provinciji. Sećanja na avanturističku prošlost mu još uvek naviru, a nad njih se povremeno nadvija tamna senka kajanja…

 

Blink

Režija: Jakov Labrović (Hrvatska, 2017), 19 min.

Dokumentarac “Blink” počinje susretom braće Jakova i Ivana – koji boluje od shizofrenije – u Beču, gde je Ivan proveo dva meseca nakon nestanka iz porodične kuće. Po povratku u Hrvatsku, Jakov snima Ivanov život i lečenja u psihijatrijskim klinikama u Splitu, Rabu i Ugljanu, često u tajnosti, kako bi izložio svu njihovu brutalnost i nečovečnost te pravi uticaj lekova na psihičko i fizičko stanje hospitalizovanih.

 

Preludijum za snajper

Režija: Danilo Marunović (Crna Gora, 2015), 29 min.

Terorizam, groznica konzumerističke orgije, eksploatacija ženske senzualnosti u marketinške svrhe, dvojnost ljudske prirode rastrzane između kreativnosti i destrukcije, rat i muzika, lepota i destrukcija. Ovo su teme ovih nadrealnih etida bizarnih i tragičnih modernih društava zapadne civilizacije. Ovo je priča koja igra kroz svaki delić umetničkog oka velikog evropskog umetnika Dimitrija Popovića, praćena njegovim najsnažnijim i najuzbudljivijim slikarskim ciklusima.

 

Nedelja 3. 12. 2017. u 19 časova

KRiSTijan

Režija: Nebojša Ilić – Ilke (Srbija, 2016), 18 min.

Sećate li se detinjstva i onoga što ste kao deca želeli? Ovo je film o onome koji sanja i onima koji pomažu da se snovi ostvare. Film koji prkosi duhu vremena i konkurentskim odnosima među ljudima. Utemeljen na božanskom načelu o služenju bližnjem, poučava nas da smo onoliko veliki koliko smo spremni da poslužimo bližnjem i da se odreknemo sebe.

 

Vladimir

Režija: Danica Mirić (Srbija, 2017), 17 min.

Film govori o Vladimiru Kastilju Gamboi, koji slika portrete na neobičnim površinama. Rođen je na Kubi. Spletom životnih okolnosti dolazi u Srbiju, poput migranata iz bliskoistočnih zemalja boravi u Prihvatnom centru u Preševu, i tu nastavlja da stvara…

 

Dum spiro spero

Režija: Pero Kvesić (Hrvatska, 2016), 52 min.

Dum spiro spero je latinska uzrečica koja znači dok dišem, nadam se i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do poslednjeg daha. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svako umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumeju vrednosti života i uživa u radostima koje život pruža. Afirmisani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je literarno iskustvo progovorilo filmskim jezikom dosežući nivo njegove literature. Pojedinosti uobičajenog okruženja i svakodnevnog života uklapaju se u priču koja iz njih izvire. Ovaj je film umnogome one man show jer je uz scenario i režiju autor snimio sav materijal i svirao drombulju.

 

Gora

Režija: Stefan Malešević (Srbija, Bosna i Hercegovina, 2017), 78 min.

U izolovanim selima Gore, na visoravnima okrutne Šar-Planine, žive Goranci, muslimani koji govore slovenskim jezikom. „Gora“ prati svakodnevne rituale muškaraca (pošto je žene zabranjeno snimati). Kroz sela, ulice, stada ovaca i krava, džamije i kafane film prikazuje njihov jednostavan život, a i prirodno i kulturno bogatstvo. U ovom filmu oni rade, pevaju, pričaju, sviraju, mole se, šetaju i piju dok ih planina iznad i oko njih konstantno podseća na efemernost ljudskog postojanja.

 

Ponedeljak 4. 12. 2017. u 19 časova

Turizam!

Režija: Tonći Gaćina (Hrvatska, 2016), 52 min.

Turizam je remorker hrvatske privrede danas. To znači da su stanovnici Jadranskog primorja osuđeni da svako svoje leto provedu u društvu hilljada turista sa svih strana sveta. I dok to donosi mnoštvo prilika za zaposlenje, ono takođe znači da kuća prestaje biti dom preko leta i postaje hotel, a koji primorac iskreno voli da radi u ugostiteljstvu? Ovakav ambivalentan odnos starosedelaca prema turistima od kojih zavise dovodi do pitanja – šta im se to zapravo servira?

 

Požarnikarot Muci (Vatrogasac Muci)

Režija: Saša Stanišić (Makedonija, 2015), 15 min.

U njegovom dosadašnjem 32-godišnjem profesionalnom angažmanu zabeleženo je učešće u gašenju više od 2.000 objekata, više od 150 velikih šumskih požara, kao i u spašavanju 23 ljudska života. U akcijama je bio povređen sedam puta, od kojih jednom sa ozbiljnijim povredama i opekotinama. Da, to je vatrogasac Sem, Muzafer Šabanov – jedinstveni profesionalni vatrogasac Rom u Makedoniji. U razgovoru sa samim protagonistom, sa njegovim najbližim, kao i sa njegovim kolegama, razviće se priča o njegovom izboru ove profesije, koja osim toga što je humana, istovremeno je i vrlo opasna. Pored toga što je spasio mnogo života od sigurne smrti za vreme požara, on pokušava da obuči svoje sugrađane šta da rade u slučaju požara. Njegova ideja da se otvoti protivpožarna stanica u naselju u kom živi, još uvek ne nailazi na mogućnost realizacije.

 

Jauci sa Zmijanja

Režija: Branko Lazić (Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, 2016), 12 min.

Već pedeset godina jedan zmijanjski zbor koji se održava posednje nedelje avgusta nosi ime srpskog pisca i borca za slobodu Petra Kočića. Novo vreme je donelo nove običaje. Na jednom mestu susreću su borbe bikova, go-go plesačice, političari, pevaljke i di džejevi, ražnjevi i književnici, hladno pivo i nacionalni ponos. Spoj nespojivog.

 

Obećanje

Režija: Željko Mirković (Srbija, 2016), 74 min.

U zabačenom selu na severu Srbije desilo se nešto neočekivano. Doselila se francuska porodica u to siromašno mesto napušteno od strane mladih. Francuzi veruju da su pronašli obećanu zemlju za gajenje grožđa i proizvodnju vina. Ali zapravo pronalaze samo stare, nepoverljive ljude ustaljenih navika.