Pod sloganom “Prvih 10 godina” od 2. do 4. decembra biće održan trinaesti međunarodni festival dokumentarnog filma “Dokument 2016”. Projekcije će biti u sali Doma Vojske Srbije, a ulaz je besplatan. Organizatori su grad Vranje i Dopisništvo RTS-a.


 

Na ovogodišnjem “Dokumentu” biće prikazano 13 dokumentarnih filmova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Jedan film će imati svetsku premijeru, dok će publika u Srbiji po prvi put videti tri ostvarenja.

Dokument 2016 – Program

Petak 2. 12. 2016. u 20 h

Zid smrti i tako to

Mladen Kovačević/Srbija, Hrvatska/2016/62 min.

Već kao desetogodišnja devojčica, Brankica je postala glavna atrakcija na vašarima širom bivše velike Jugoslavije, princeza na zidu smrti. Uz stariju braću, legendarne akrobate, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara širokog drvenog bureta. Danas ima 43 godine, šestoro unučadi i još uvek izvodi iste zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje, ona je jedina ostala, zarobljena između melanholičnih sećanja i klaustrofobične egzistencije na poslednjem zidu smrti.

 

Ukras sveta

Stefan Krasić/Srbija/2015/14 min.

Energija koju daju dva para blizanaca porodici Pečenković postaje vodilja kroz životni put.

 

Pogledi zatvorenih očiju

Dora Filipović/Srbija/2015/16 min.

Film govori o slepim i slabovidim ljudima koji nas upoznaju sa njihovim načinom života uz pomoć zvuka i razmišljanjima o zvuku. Opisuju se njihove emocije i kako se one razlikuju u odnosu na čoveka koji vidi.

– Zaljubio sam se na prvi posluh – citat iz snimljenog intervjua.

 

Ringišpil

Luka Popadić/Srbija, Švajcarska, Portugalija /2015/15 min.

Film “Ringišpil” prati srpsko pevačko društvo “Raspevane Požežanke”, entuzijastične bake pune života koje sa nama dele svoju svakodnevnicu.

 

4.7 (srpska premijera)

Djuro Gavran/Hrvatska/2015/29 min.

Iako osuđen zbog nasilja u porodici, Siniša je zadržao posao i dobio starateljstvo nad decom.

Siniša je osuđen na uslovnu kaznu sa zaštitnim nadzorom zbog nasilja u porodici, zapuštanja i zlostavljanja deteta, kao i za telesne povrede iz nehata. Kada je policija vršila uviđaj, imao je 4.7 promila alkohola u krvi. Bez obzira na sve, tokom probacijskog perioda, Siniša je prolazio kroz proces odvikavanja od alkohola, zadržao je posao, zatražio i dobio razvod braka i dobio starateljstvo nad decom.

 

Subota 3. 12. 2016. u 20h

Poslednja večera (svetska premijera)

Branko Lazić/BiH, Republika Srpska/2016/29 min.

Smeju li se tradicija i običaji preispitivati? Posebno oni koji su stariji i od samog hrišćanstva.

Može li “običan” čovek shvatiti želju “neobičnog” čoveka da vidi i oseti ono što kažu da se za ovoga života ne vidi i ne oseća?

Ovim rečima iz oproštajnog pisma, počinje film o čoveku koji želi za života, mimo običaja i tradicije, da sa svojim najbližima obeleži svoj odlazak sa ovoga sveta. Budale, čudaci, jeretici ili jednostavno ljudi koji za života žele da slave život? Kako će reagovati komšije, prijatelji pa i novinari?

 

Koža

Sladjan Stojanović/Srbija/2015/21 min.

Priča o humanosti, darivanju, plemenitosti. Nisu razmišljali da li da pomognu ili ne. Prihvatili su rizik, donirali kožu onima koji su stradali u nesrećnim slučajevima. Suzana Stanković i Ivica Đorđević dobitnici su priznanja “Najplemenitiji podvig godine”.

 

Kratki obiteljski film (srpska premijera)

Igor Bezinović/Hrvatska/2015/21 min.

Marica živi sa sinom Đurom. Pre nekoliko godina osuđena je zbog napada nožem na snahu. Dve godine odležala je u ženskom zatvoru, a ostatak kazne odslužila je pod probacijskim nadzorom kod kuće. Snaha više ne živi sa njima…

 

Slagalica / Složulavka

Aleksandar Kovalovski/Makedonija/2015/39 min.

“Slagalica” (Složuvalka) je dokumentarno-eksperimentalni film o uticajima hip-hop kulture u Makedoniji. Nije klasičan dokument vremena i makedonske scene, već autor postavlja pitanja i slaže mozaik u kojem finalni rezultat i slika zavise od strpljenja i kreativnosti. Publika će imati priliku da na zanimljiv način upozna jednu prilično vitalnu scenu.

 

Nezaboravnik

Srđan Vukajlović/Srbija /2015/17 min.

Umetnik Branko Lazić je svoje keramičke nezaboravnike posvetio čobanicama i čobanima sa Tare kod Zaovina, gde je kao dete, kod dede i babe provodio letnje raspuste.

 

Nedelja 4. 12. 2016. u 20h

Plava gajeta i sivi beton

Vladimir Perović/Crna Gora/2015/30 min.

Jedna žena i jedno more. Ime joj je Vjera. Život od ribarenja, dan i noć. Neizvesnost. Došlo je novo doba…

Irenino ogledalo (srpska premijera)

Leon Rizmaul/Hrvatska/2016/9 min.

“Portreti i susreti” je dokumentarna serija nastala na TV Zagreb u periodu od 1960. do 1971. Serija prikazuje život i rad najistaknutijih hrvatskih slikara, pesnika i ostalih umetnika u hrvatskom kulturnom miljeu tog doba. Više od pola veka nakon što je serija počela, autor će rekonstruisati neke epizode. Autorka scenarija Irena Vrkljan sastaje se s prošlošću.

Djeca

Denis Bojić/BiH, Republika Srpska/2015/82 min.

Film beleži sudbine četiri roditelja koji su tokom rata izgubili po troje dece. Ova vanvremenska tragedija o nezamislivom roditeljskom bolu spaja sudbine četiri porodice koje veže ista sudbina. Mileva Župić u jednom danu izgubila je tri sina. Mileva Lazarević je od tri poginula sina, dvojicu izgubila u jednom danu. Ista sudbina zadesila je i Joku Milovanović. Marinko Bjelica ostao je bez dva sina i kćerke. Četiri roditelja, dvanaestoro dece. Testament o okeanskom bolu predstavlja svedočenje o krvavosti rata, stradanju i rodoljubivosti jednog naroda. Ova do sada neispričana priča jedna je od najsnažnijih antiratnih poruka s područja moderne Evrope. Film koji na autentičan način dokumentuje granice ljudske izdržljivosti u epicentar stavlja roditelje koji dvadeset godina kasnije, svako na svoj način, traži smisao u životu koji je odavno prestao da bude upravo to, život.

 

ISTORIJAT

„Dokument“ se u Vranju održava od 2006. godine. Osnovan je sa idejom da se prikažu aktuelni, zanimljivi i kvalitetni dokumentarni filmovi. Za deset godina održano je 12 festivala, prikazano oko 160 filmova iz više od 30 zemalja. Prvi festival je otvorio Rodrigo Morales, argentinski filmski reditelj i profesor na filmskoj akademiji u Pragu.

Na „Dokumentu“ su prikazana filmska ostvarenja mnogih značajnih autora, među kojima su Emir Kusturica, Darko Bajić, Želimir Žilnik, Goran Radovanović, Vladimir Perović, Boris Mitić, Mila Turajlić, Mina Đukić, Željko Mirković, Ognjen Glavonić, Dragan Nikolić, Igor Bezinović, Rudi Uran, Sonja Blagojević i mnogi drugi. U okviru festivala organizovane su i izložbe likovnih dela, koncerti domaćih i inostranih bendova, predstavljanja knjiga i časopisa o filmu…

Osnovna intencija je da se nastavi sa ovakvim programom, ako se ima u vidu izuzetna zainteresovanost publike i vrlo referentnih učesnika – stručnjaka iz oblasti kinematografije i kulture uopšte. Iz godine u godinu, primetan je sve veći odziv publike, i to uglavnom mlađeg uzrasta, jer festival nudi zanimljiv i raznolik program. Uz podršku grada Vranja i dopisništva RTS-a u Vranju, “Dokument” je održavan u pozorištu „Bora Stanković“, u Galeriji Narodnog muzeja, sali Biblioteke i u Domu Vojske Srbije.

Osnivač i organizator „Dokumenta“ je Slađan Stojanović Frenki.